Seth Walker – Live At Mauch Chunk Opera House
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: The Royal Potato Family Records
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Aan alles op het nieuwe album van de Amerikaanse zanger-gitarist Seth Walker is zijn ervaring te horen. Deze artiest uit Greenville, North Carolina, debuteerde al in 1998 met het album ‘When It Rains It Pours’.
En nu is er dan een live album, dat werd opgenomen in het Mauch Chunk Opera House in Jim Thorpe, Pennsylvania. En zo te horen was dat een erg sfeervol concert. Seth houdt zich bezig met een ontzettend plezierige mix van allerlei muzieksoorten.

Zo opent hij zijn concert met de reggaedeun Tomorrow. Een aangenaam deinend nummer waarin zijn snerpende gitaar op valt. Seth wordt bijgestaan door Myles Weeks op bas, Stefano Intelissano op toetsen en accordeon en Eric Kalb op drums.
Ook in de shuffle Fire In The Belly zijn reggae invloeden terug te vinden maar dan vermengd met een jazzy geluid. Een verrassend swingend nummer met lichte Bob Marley trekjes waarin het soulorgel van Stefano Intelissano en het Duke Robillard-achtige gitaarspel van Seth opvallen.
Grab Ahold is een soulbalad, die heerlijk warm en intiem klinkt. Zacht schuifelend met warm orgel en akoestische gitaar. De zang van Seth heeft wel wat van Bob Marley. Sowieso moest ik bij dit nummer aan Marley’s Redemption Song denken.
Ook Call My Name klinkt lekker ontspannen. Een mellow funky soulnummer, dat de old school soul van bijvoorbeeld Bill Withers mengt met de vroegste, en dus soulvolle, klanken van Bob Marley. Seth valt in positieve zin op met zijn priemende gitaar.
Nadat de band is voorgesteld gaat Seth verder met High Time waarin de akoestische gitaar weer tevoorschijn gehaald wordt. Dit zacht swingende funky nummer heeft lichte New Orleans invloeden, Bill Withers-achtige soul en zelfs een sfeer die aan Paul Simon’s One Trick Pony doet denken. Zeer terecht krijgen zowel de drummer als de bassist een solospot in dit nummer.
Seth werd op jonge leeftijd beïnvloed door de countryplaten van zijn ouders en daarom hoor je een zeer intieme akoestische versie van Willie Nelson’s Blue Eyes Crying In The Rain waarin Seth wordt bijgestaan door de accordeon van Stefano Intelissano.
In The Meantime is wederom een heerlijk zwevend soulnummer waarbij je wegdrijft op het warme orgeltapijt, de zacht tikkende drums en de prikkende jazzy gitaar. 2’ Left To The Ceiling is Seth’s eerbetoon aan de inwoners van New Orleans na de overstroming ten gevolge van orkaan Katrina. Dit in de vorm van een bluesy shuffle met wederom dat lome funky gevoel en een lekker broeierige gitaarsolo.
Seth en zijn band sluiten het album af met het feestelijk swingende Way Past Midnight. Een zydeco nummer waarin de accordeon uiteraard niet ontbreekt.

Seth Walker heeft een prachtig sfeervol live album afgeleverd, die mij alleen maar doet hopen dat hij snel een keer naar Nederland komt.


Tracklist:
01. Tomorrow
02. Fire In The Belly
03. Grab Ahold
04. Call My Name
05. Band Intros
06. High Time
07. Blue Eyes Crying In The Rain
08. In The Meantime
09. 2’ Left To The Ceiling
10. Way Past Michigan

Website: Seth Walker


Ook op Blues Magazine ...