Seasick Steve – You Can’t Teach An Old Dog New Tricks

Format: CD / Label: PIAS / Distributie: / Datum Release: 30 Mei 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Vier maal eerder wist de excentrieke, eigenzinnige maar vooral muzikale maniak Seasick Steve met een puike verzameling ongepolijste rootsmuziek uit de studio te komen en nu is daar plotseling You Can’t Teach An Old Dog New Tricks. Steve verklaarde onlangs een enorm creatieve periode te kennen waarbij veel van zijn levenservaring in muziek wordt omgezet: “Het is als een grote oude trein waarvan slechts een klein gedeelte het eindstation al heeft gehaald terwijl de rest nog onderweg is”.
Na een hoog oplopend conflikt met fatale afloop werd zonder platenmaatschappij maar met zijn goede vriend, drumbeest Dan Magnusson in enkele dagen het muzikale frame van het nieuwe album gevormd.
Met behulp van de Mississippi Drum Machine, een soort percussiekist, het Three String Trance Wonder, een gitaar met drie snaren en de One Stringed Diddley Bow, het éénsnarige instrument dat Steve met schroevendraaier of bottleneck bespeelt werd in een afgelegen schuur een grote hoeveelheid tracks opgenomen. Het bleek uitgerekend White Stripe Jack te zijn die er lucht van kreeg en er als groot liefhebber in slaagde om de 70-jarige muzikant te strikken voor zijn in Amerika gevestigde platenlabel.
Jack White vervult heel even de rol van Rick Rubin zoals die hoogstpersoonlijk Johnny Cash naar hoger plan tilde in de donkere ballad Treasures, een indrukwekkende opener waarin Steve terug gaat naar de tijd dat het leven op de straat nog heel gewoon was en de roem nog heel ver weg leek. Steve zou de laatste zijn die met de namen van ‘famous friends’ te koop loopt maar het is niemand minder dan John Paul Jones die op enkele bijdragen te horen is. Het leek hem wel leuk om een bas toe te voegen in een paar nummers en wie zou je daarvoor beter kunnen vragen dan het ex-Led Zeppelin-bandlid en huidige Them Crooked Vulture.
Zo horen we het herkenbare basgeluid terug in de rauwe titeltrack You Can’t Teach An Old Dog New Tricks en in het beukende Back In The Doghouse dat wel eens tot grote jaloezie bij Jimmy Page zou kunnen leiden. Howlin’ Steve gaat hier zowel vocaal als op slidegitaar in vier minuten enorm los en weet het maar ternauwernood tot een goed einde te brengen. In de pure Delta Blues van Have Mercy On The Lonely is het Steve die zelf de gitaar, zang en footstomps voor zijn rekening neemt. Zijn favoriete drank heeft hij vast en zeker binnen handbereik. Als je goed luistert hoor je hem genieten in Whiskey Ballad: “It wash away your sorrows and soak up your concerns”, aldus Steve die nog dezelfde avond enorm op dreef moet zijn geraakt en zich liet bevangen door de geest van John Lee Hooker in het spannende en magistrale Burnin’ Up. Het is blijkbaar niet alleen bij drank gebleven maar de volgende ochtend zit Steve al weer met zijn banjo op de veranda en is er geen vuiltje aan de lucht in Underneath A Blue And Cloudless Sky. Of toch wel? Je zult levenslang keihard gewerkt hebben en met het pensioen voor het grijpen alsnog vroegtijdig het loodje leggen: What A Way To Go is het keiharde relaas dat op aangrijpende wijze verwoord wordt.
In het afsluitende country-folk singalong It’s A Long Long Way is het wederom John Paul Jones die zijn assistentie verleent maar deze keer is het op mandoline. Seasick Steve heeft het meer dan ooit aangedurfd om uit de blueshoek te stappen door met You Can’t Teach An Old Dog New Tricks zijn meest veelzijdige album af te leveren.

Het einde is nog lang niet in zicht want zoals Steve zelf in zijn bio vermeld:

I Feel more on fire now than almost ever in my life!

Tracks:
01. Treasures
02. You Can’t Teach An Old Dog New Tricks
03. Burnin’ Up
04. Don’t Know Why She Love Me But She Do
05. Have Mercy On The Lonely
06. Whiskey Ballad
07. Back In The Doghouse
08. Underneath A Blue And Cloudless Sky
09. What A Way To Go
10. Party
11. Days Gone
12. It’s A Long Long Way

Website artiest: www.seasicksteve.com


Ook op Blues Magazine ...