Seasick Steve

SEASICK STEVE – LOVE & PEACE

Record Label: V2 Records
Datum Release: 24 Juli 2020

Te bestellen bij Bol.com

Tekst: Jeroen Bakker

Ze zullen zich nog wel eens achter de oren hebben gekrabd, de heren van een grote platenmaatschappij die Steven Leach vertelden hoe ze het wilden hebben en hem nog eens haarfijn uitlegden hoe de spelregels in elkaar staken. De kleine zaal van Paradiso is ondertussen uitverkocht maar zelfs de verplaatsing naar de grote ruimte levert nog steeds teleurgestelde fans zonder kaartje op. Het is 2009 en de belangen, lees: financiële verwachtingen, met betrekking tot Seasick Steve, want over hem gaat het, zijn inmiddels groot. Steve is allesbehalve onder de indruk. Resultaat: einde samenwerking. Jack White, eigenaar van Third Man Records, is er vervolgens als de kippen bij om zich over hem te ontfermen, in zijn studio uit te nodigen en hem te introduceren op het SXSW dat geldt als belangrijkste showcase-festival ter wereld. Nog geen jaar later haalt de hobo-bluesman zijn gram door een ijzersterk album uit te brengen dat de veelzeggende titel ‘You Can’t Teach An Old Dog New Tricks’ draagt. De muzikale oerdriften van Steve maken wereldwijd indruk. Bijdragen zijn er van Led Zeppelin-bassist John Paul Jones die de lage tonen verzorgt terwijl drummer Dan Magnusson het drumstel op zijn zo welbekende wijze misbruikt. De daaropvolgende wereldtournee is uiterst succesvol en Lowlands 2011 heeft met zijn optreden een absoluut hoogtepunt te pakken, een kunstje dat zich zou herhalen tijdens het Pinkpopweekend van 2012. Er zullen maar weinig festivals zijn waar hij nog niet heeft gestaan en ondanks de huidige crisis is Seasick Steve een naam die men nog altijd graag op de affiches noteert. Met de release van ‘Love & Peace’ dat 24 juli uitkomt is Seasick Steve al weer toe aan album nummer tien.

Afgelopen april zou een ramvol Paradiso wederom het decor vormen voor een avondje bezeten en ongecompliceerde rootsklanken waarbij er vrijwel zeker aandacht zou worden besteed aan nieuwe dingen van ‘Love & Peace’. We zullen voor die live-ervaring nog even geduld moeten hebben. De eerder genoemde verplaatste datum in september bleek nog te vroeg en daarom wordt er vooralsnog van uit gegaan dat 17 juni volgend jaar de live-première van ‘Love & Peace’ dan toch echt moet gaan plaatsvinden. Tot die tijd blijft het enigszins behelpen maar gelukkig neemt Steve de luisteraar mee naar buiten. In mei was daar al een voorproefje met ‘Carni Days’, een prachtig en klein gehouden akoestisch verhaal waarin hij de tijd laat herleven dat rondreizende circusgezelschappen in Amerika nog voor enig vertier zorgden in de moeilijke jaren die volgden na de grote recessie. Steve legt een link naar de festivals zoals wij die tegenwoordig kennen en zoals hij die zo graag zelf beleeft. Hij beschrijft de momenten op het terrein in de vroege morgen als je de ochtenddauw het gras ziet bedekken terwijl de zon zich langzaam maar zeker van zijn beste kant laat zien. Je ziet hem als het ware met zijn akoestische steel-gitaar over het festivalterrein lopen met een tevreden blik op zijn gezicht. Het is nauwelijks voor te stellen dat hij nog geen twee jaar geleden in ‘Locked Up And Locked Down Blues’ duidelijk maakte wat het betekent om gevangen te zitten: “Everyday inside is another day lost.”

seasick steve love and peace singles

Met ‘Can U Cook’ serveerde Steve toen een heerlijk gerecht waarin verschillende invloeden en muzikale stijlen uit de zuidelijke staten de smaak bepaalden. Op het nieuwe album heeft hij geprobeerd om met diverse ingrediënten een tegengif te bereiden voor de moeilijke tijd waarin we nu zitten. De belangrijkste onderdelen zijn uiteraard ‘Love & Peace’ en is het de hoop die ons op de been houdt. In de maar liefst zes minuten durende titeltrack roept hij op om simpelweg een beetje lief te zijn voor elkaar en naar elkaar te luisteren want momenteel snapt werkelijk niemand waar het eigenlijk nog om gaat.

In de twaalf tracks op ‘Love & Peace’ waarvan de hoes overigens wordt opgesierd door een hand die een roos vasthoudt en waarmee de vingers het peace-teken vormen, horen we vaker de liefde terugkeren maar gelukkig is er ook weer het vertrouwde beukwerk waarin een belangrijke rol is weggelegd voor ‘Crazy Dan’, de houthakker die ze ooit een drumstel hebben gegeven, om te voorkomen dat het ietwat te gezapig wordt. De eerdere samenwerking met Luther Dickinson, bekend van North Mississippi Allstars, is blijkbaar goed bevallen. Wederom zorgt hij voor een stevige ‘southern accent’ op de voor hem zo kenmerkende wijze. De track ‘Toes In The Mud’ zal daarom ongetwijfeld betrekking hebben op de zompige moerasgrond van Louisiana. Het is dus niet uitsluitend psychedelica, americana of folk. Extra zware blues-noten zijn er namelijk ook zoals in ‘My Woman’ waar John Paul Jones eenvoudig maar daarmee ook weer degelijk bas-werk aflevert. Steve lijkt altijd op zoek naar interessante flex-werkers die hem kunnen ondersteunen in de studio. Dat daar soms een duur uurtarief aan hangt vormt geen probleem. Meestal kan de klus in twee takes geklaard worden. Ook nu is gebruik gemaakt van 2” analogue tape, organisch of ‘Old skool’ zoals de baas het zelf noemt. De basis voor de samenwerking met Malcolm Arison zal waarschijnlijk zijn gelegd op een of ander festival aangezien The BossHoss daar vrijwel altijd te vinden zijn. We horen zijn bijdrage in de aanvankelijk rustig hypnotiserende ‘foot-stomper’ ‘Church Of Me’ die vervolgens ontaardt in dynamisch en vlammend harmonica-geweld. Met ‘Ain’t Nothin’ Like The Boogie’ lijkt er weer een vaste waarde aan de setlist te kunnen worden toegevoegd.

Eigenlijk is er dus, zoals je van Seasick Steve kunt verwachten, op dit album dus weinig nieuws onder de zon maar juist nu in deze tijd is het allemaal zeer welkom.

We zullen er dan ook zoals eerder gezegd toch echt nog even op moeten wachten maar het verlangen om weer met een drankje in de hand en met onze ‘Toes In The Festivalmud’ te staan om gezamenlijk van ‘Love & Peace’ te kunnen genieten, wordt er na beluistering niet bepaald minder door.

Seasick Steve – Love & Peace

Tracklisting

1. Love and Peace
2. Regular Man
3. I Will Do For You
4. Clock Is Running
5. Carni Days
6. Church Of Me
7. Toes in the Mud
8. My Woman
9. Ain’t Nothin’ Like The Boogie
10. Travelling Man
11. Ready Or Not
12. Mercy

Vinyl Tracklisting

Side 1

1. Love and Peace
2. Regular Man
3. I Will Do For You
4. Clock Is Running
5. Carni Days

Side 2

1. Church Of Me
2. Toes in the Mud
3. My Woman
4. Ain’t Nothin’ Like The Boogie

Seasick Steve Love & Peace


Ook op Blues Magazine ...