seasick-steve-keepin-the-horse-between-me-and-the-ground

Seasick Steve – Keepin’ The Horse Between Me And The Ground
Format: 2CD – 2LP –  Download / Label: There’s A Dead Skunk Records
Releasedatum:  7 Oktober 2016

Tekst: Filip Heidinga

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Seasick Steve in het programma van Jools Holland speelde en meteen wereldwijde bekendheid kreeg. Om dit te vieren heeft Seasick Steve een dubbel-album uitgebracht met de grappige titel ‘Keepin The Horse Between Me And The Ground’. Maar om alle feestelijkheden voor Steve een beetje te verpesten is onlangs een biografie over hem verschenen. In dit boek kunnen we lezen dat Seasick Steve veel dingen over zijn leven heeft verzonnen en dat zelfs zijn geboorte jaar, 1941, niet klopt. Eigenlijk is hij tien jaar later geboren in 1951. Ook het feit dat Steve lange tijd als zwerver heeft geleefd blijkt niet helemaal waar. Sinds eind jaren zestig is Steve Leach, zoals hij echt heet en dus niet Steve Wold zoals hij zelf beweerd, actief in de muziekwereld als sessie muzikant, opname technicus en producer. Maar de grote vraag blijft natuurlijk: maakt dit iets uit? Maakt het uit dat hij zijn leven iets spannender heeft gemaakt dan het was? In het verleden hebben veel meer artiesten dit gedaan. En uiteindelijk gaat het om de muziek, toch? Steve heeft gewoon een erg mooi personage bedacht en heeft hier veel succes mee. En terecht. De muziek is goed en de verhalen op het podium, waar of verzonnen, zijn altijd erg leuk.

Het album begint met een heel goed advies voor iedereen die weleens op een paard zit: Keep That Horse Between You And The Ground. Het nummer begint met een mooie gitaarsolo die mij doet denken aan Jimi Hendrix. Na het stevige openingsnummer volgt het rustigere Walkin’ Blues met een erg lekkere beat. Met Bullseye gaat het tempo nog wat verder naar beneden, maar het nummer heeft een mooie opbouw en een grappig refrein. Met Gypsy Blood gaat het tempo weer flink omhoog en gaat het nummer weer over het leven als reiziger. Iets waar Seasick Steve natuurlijk meester in is. Verder is dit zeker één van de beste nummers van het eerste album en zing je hem al snel mee. Na het stevige maar erg radiovriendelijke Gypsy Blood is het weer tijd om een ballad te spelen. Shipwreck Love gaat over een moeilijke relatie en bevat de tekst: “I’m a safe harbor for secrets”, iets wat gezien het boek over Seasick Steve een beetje dubbele betekenis krijgt. Met de eerste klanken van Hell lijkt het meteen weer gedaan met de rust maar het tempo gaat snel weer naar benenden en heeft weer een lekkere beat. Het nummer lijkt wel wat op het eerdere Gypsy Blood en heeft ook een kleine stotter in het refrein. Hell gaat over bankiers en politici en is een echt protest nummer. Op het eind van het nummer gaat het tempo weer flink omhoog. De intro van What A Thang lijkt wel wat op de intro van het eerdere Keep That Horse…. Maar de tekst lijkt wel aan te sluiten bij Hell. Grass Is Greener heeft net als Gypsy Blood hetzelfde thema: er is altijd een betere plek om te gaan wonen.  Grass Is Greener heeft naast veel blues invloeden ook wat country invloeden en ligt erg lekker in het gehoor. Een lekker vrolijk up-beat nummer. Don’t Take It Away begint met Seasick Steve die verteld dat hij nu op zijn one-string Diddley Bow gaat spelen. Het erg groove nummer gaat erover dat Seasick Steve bang is dat zijn carrière een keer over is, iets wat hij vanaf het begin al heeft en vaak in interviews heeft gezegd. Gezien het onlangs verschenen boek over hem lijkt dit de reden te zijn waarom Seasick Steve bang is dat zijn carrière snel over is. Straks komt iedereen er achter wie ik echt ben en wordt alles weer afgepakt. Het rustige Lonely Road sluit het eerste album af en het lijkt mij duidelijk waar het nummer over gaat.

De tweede cd begint met een introductie van Seasick Steve waarin hij zegt een verhaaltje te hebben die hij wil vertellen. De tweede cd is totaal anders dan de eerste cd en heeft erg veel country invloeden. Daarnaast speelt Seasick Steve bijna alle nummers alleen op zijn gitaar. De cd begint met het country nummer Hard Knocks en speelt met het intussen bekende thema. Maybe I Might sluit mooi aan op het vorige nummer maar is wel wat rustiger. Het begint met de tekst “I’ve been ramblin’ all my life” iets waar Seasick Steve graag over verteld. Tegen het einde van Maybe I Might vraagt hij nog aan iedereen“do you think it’s wrong, think it’s right”. Gentle On My Mind is wederom een kleine blues ballad met veel country invloeden geschreven door John Harford en bekend geworden door Glen Campbell en Elvis Presley. Tijdens Ride zingt Seasick Steve, net als in Maybe I Might, over alles achterlaten en weggaan. Hopelijk heeft hij het niet over zijn muzikale carrière maar over een nieuwe woonplaats. Hierna volgt de tweede cover van het album Everybody’s Talkin’ At Me geschreven door Harry Nilsson. En na op de eerste cd het blues nummer Walkin’ Blues hoorden, krijgen we nu het country nummer Walkin’ Man. Hierna volgt het erg grappige Southern Biscuits waarin Seasick Steve het volledige recept zingt. Een leuk kort country nummer. Gonna Get There klinkt alsof het is opgenomen in een schuur en hoor je af en toe wat geluiden op de achtergrond en speelt Steve een mooie solo in het midden van het nummer. Het donkere nummer Signed D.C. gaat over een verslaving en bevat een echte country mondharmonica van Burt Dredge. Het nummer is geschreven door Love zanger Arthur Lee. Om de country cd goed af te sluiten zingt Seasick Steve samen met Amy LaVere de country klassieker I’m So Lonesome van Hank Williams.

Kortom: Twee totaal verschillende cd`s van een man die al tien jaar een zeer succesvolle act neerzet en dit hopelijk nog vele jaren zal doen. De twee cd`s zijn echter wel zo verschillend dat ik me afvraag of iedereen beide cd`s wel kan waarderen. Ik denk dat vele mensen één van de twee cd`s na één keer luisteren weglegt om alleen de andere cd te draaien.

Tracklist:
Cd 1:
01. Keep That Horse Between You And The Ground
02. Walkin’ Blues
03. Bullseye
04. Gypsy Blood
05. Shipwreck Love
06. Hell
07. What A Thang
08. Grass Is Greener
09. Don’t Take It Away
10. Lonely Road

Cd 2:
01. Hard Knocks
02. Maybe I Might
03. Gentle On My Mind
04. Ride
05. Eveybody’s Talkin’ At Me
06. Walkin’ Man
07. Southern Biscuits
08. Gonna Get There
09. Signed D.C.
10. I’m So Lonesome

Website: Seasick Steve

 


Ook op Blues Magazine ...