Foto Recensie: Seasick Steve – Can U Cook?

Seasick Steve – Can U Cook?
Format: CD – LP – Digital / Label: BMG Rights Management
Releasedatum: 28 september 2018

Tekst: Jurgen Bakker

Het ‘rustig aan doen op je oude dag’ is iets waar Seasick Steve niks van wil weten. Hij treedt nog steeds op tijdens de grootste festivals en heeft daarnaast ook nog energie om zijn negende studioalbum op te nemen. Voor ‘Can U Cook?’ is hij afgedaald naar het lage Zuiden van de Verenigde Staten, namelijk Key West, Florida. Met Dan Magnusson op drums en Luther Dickinson op gitaar is het eindresultaat een verzameling van dertien nieuwe nummers waar zijn brede scala aan invloeden en stijlen weer duidelijk op terug te horen zijn.

De invloed van het zonnige, warme Florida op deze plaat is al meteen te horen. Het openingsnummer draagt de titel Hate Da Winter; een stevige bluesrock track met Steve’s kenmerkende slidegitaar spel. Met zinnen als “You might think this song pretty dumb. I don’t give a shit, I’m heading for the sun.” en “I hate da winter, that’s all I got to say.” laat Seasick Steve ook weer zijn ‘subtiele en poëtische’ kant naar voren komen, waar ik me in dit geval toch graag bij aansluit. Wel ironisch is dat het merendeel van dit album is opgenomen in een omgebouwde ijsruimte in de haven van Key West. Gelukkig heeft Steve in het volgende nummer de zon al gevonden. Sun On My Face klinkt dan ook totaal niet als zijn voorganger. Nee, Steve is weer kalm geworden en heeft zijn akoestische gitaar erbij gepakt voor deze rustige bluesy ballade. De volgende twee nummers zijn eigenlijk vergelijkbaar met het hiervoor genoemde duo. Can U Cook? is een rauw bluesrock nummer die het best klinkt wanneer je hem op vol volume door de speakers laat knallen. Last Rodeo is wederom een vredig akoestisch nummer dat neigt naar folk en country. Met deze vier nummers heb je de muziek van Seasick Steve al wel aardig samengevat. Rauwe bluesmuziek met invloeden van rock, Americana, folk, en country. Vergeleken met zijn vorige albums biedt dit album dan ook geen echte verrassingen.

Dat betekent niet dat de rest van dit album saai of te voorspelbaar is. Enkele nummers weten nog wel op te vallen. Op Chewin’ On Da Blues weet Steve op minimalistische wijze een mysterieuze melancholische sfeer neer te zetten. Ook op Get My Drift is er niet veel instrumentatie nodig om deze trage, slepende bluestrack uit de grond te stampen. Maar qua sound en tekst springt het korte Lay er het meest tussenuit. Met een digitale drumsample en warm gitaartokkeltje lijkt Steve daadwerkelijk een serieus poëtisch moment te willen creëren als de eerste regel klinkt: “I ain’t got no life without you”. Dat is toch wel even wat anders dan een nummer over zijn afkeer tegen de winter. Met deze tekst over ultieme liefde is Lay dan toch ook wel een pareltje geworden. En net als je deze gevoelige singer-songwriter achter het oude bebaarde gezicht ziet glijdt de slide alweer over de gitaar en knalt Locked Up and Locked Down Blues alle romantiek de kamer weer uit. Met het thrashy bluesnummer Ain’t Nothin’ But A Thang en het swingende Company wordt het album op typische Seasick Steve wijze afgesloten.

‘Can U Cook?’ is dus niet significant beter of verrassender dan de vorige albums. Maar er is ook zeker nog geen sprake van afnemende kwaliteit. Seasick Steve weet de muziek nog gevarieerd genoeg te houden en er is eigenlijk van alles wat aanwezig op deze plaat. Voor de fans dus gegarandeerd weer een goede toevoeging en voor Steve zelf weer genoeg materiaal om zijn pensioen uit te stellen en langs alle Europese podia te gaan.

Tourdata:
23.11 – Koninklijk Circus, Brussel
26.11 – Melkweg, Amsterdam


Tracklist:
01. Hate Da Winter
02. Sun On My Face
03. Can U Cook?
04. Last Rodeo
05. Down De Road
06. Chewin’ On Da Blues
07. Shady Tree
08. Lay
09. Locked Up and Locked Down Blues
10. Young Blood
11. Get My Drift
12. Ain’t Nothin’ But A Thang
13. Company

Website: Seasick Steve


Ook op Blues Magazine ...