Sean Chambers – Trouble & Whiskey
Format: CD / Label: American Showplace Music
Releasedatum: 17 maart 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Sean Chambers is een Amerikaanse zanger/gitarist en songwriter die opgroeide aan de golf kust van Florida. Net als vele andere jongeren had Sean een boontje voor goede gitaristen en droomde hij er van om zo goed als hen te worden. Zijn muzikale voorkeur ging uit naar blues en bluesrock en dus spiegelde hij zich aan Johnny Winter, Freddie King, BB King, Albert King, Eric Clapton, Jeff Beck en ZZ Top. Toch zijn het Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix, de twee gitaarvirtuozen die de grootste invloed hebben op het gitaarwerk van Sean Chambers. Nadat Chambers vijftien jaar in clubs gespeeld had om zijn zang en gitaar talenten te verfijnen, bracht hij in 1998 zijn debuut album ‘Strong Temptation’ uit. In dezelfde periode werd Sean door blues legende Hubert Sumlin gevraagd om als gitarist in zijn band te komen spelen. Chambers moest een keuze maken en koos voor Sumlin, waarmee hij vier jaar lang de wereld rondtrok, eerst als gitarist, later als gitarist en bandleider. Door die kans te grijpen kreeg Sean de kans om samen met heel wat grootheden zoals Derek Trucks, Gregg Allman, Kim Simmons, Tab Benoit, Jeff Healey, LeslieWest, Pat Travers, Walter Trout, Koko Taylor, Ike Turner, Robert Cray het podium te delen. Het Britse Magazine Guitarist noemde Sean Chambers bij de beste vijftig bluesgitaristen van vorige eeuw. In 2004 bracht Sean dan eindelijk met ‘Humble Spirits’, een tweede album uit. Vijf jaar later in 2009 verscheen ‘Ten Til Midnight’, het meest succesrijkste album van Chambers op dat moment. Het album kreeg overal lovende kritieken en kreeg ook heel wat airplay op verscheidene radiostations. Twee jaar later was er het live album ‘Live From The Long Island Warehouse’, dat op BB King’s Bluesville XM/Sirius Blues Charts zes weken op een rij ‘Pick To Click’ was. Het album stond eveneens vijftien weken genoteerd in de RMR Weekly Blues Roots Charts en elf weken in de House Of Blues Radio Charts. Het werd verkozen tot beste live album van 2011 door Canada’s Blues Underground Network en Wasser Prawda plaatste het album in Duitsland bij de drie beste live albums. In vijftien oktober 2014 verscheen ‘The Rock House Sessions’ en op 17 maart 2017 verscheen het nieuwe album van de gitaarslinger uit Florida. Het kreeg als titel ‘Trouble & Whiskey’, werd opgenomen in de Showplace Recording Studios door Ben Elliott, die tevens de producer van het album is en er staan tien songs op ‘Trouble & Whiskey’.

Het album opent schitterend met de swampy bluesrocker I Need Your Lovin’. Sean Chambers etaleert dadelijk zijn klasse met spetterend gitaarwerk, waarmee hij het nummer kleurt. Chris Schnebelen op drums en Todd Cook op bas zorgen voor de stomende groove. Toetsenist Michael Hensley is heerlijk, maar niet dominant aanwezig op het Hammond B3. Dit is een nummer dat niet zou misstaan op een album van ZZ Top in hun glorie periode. Dit is muziek naar mijn hart en daar wil ik meer van horen. Sean blijft in het zuidelijke deel van de Verenigde staten in het gebied rond de Mississippi delta en de moerassige swamps met Bottle Keeps Staring At Me, waarin de gitaarvirtuoos de bottleneck gezwind over de snaren op de hals van zijn gitaar laat bewegen. Dat levert enorm vet slidewerk op dat het nummer nog extra spankracht geeft. De volle, ietwat rauwe stem van Sean past als gegoten voor dit soort muziek. Drank en problemen gaan nogal dikwijls samen, en ook in Sean’s verhaal in de titeltrack Trouble & Whiskey is dit niet anders. Net als in dit nummer, kan in het echte leven de liefde voor een vrouw een oplossing bieden. Trouble & Whiskey is een heel intense slowblues met snel en gevoelvol vingerwerk op de snaren van Sean’s sixstring. Mike Hensley helpt met zijn warme klanken de melodie van deze slowblues dragen. Dit is tevens het eerste nummer van drie dat Sean samen met Jimmy Bennett schreef. Michael Hensley maakt in de instrumentale vierde track Travelin’ North, plaats aan het Hammond voor John Ginty. Ginty schreef deze song samen met Chambers en hun samenwerking mag zeker een schot in de roos genoemd worden. Zowel Sean als John gaan waanzinnig te keer op hun instrument en dat levert een verschroeiende song op. Travelin’ North haalt trouwens niet alleen het beste in Sean en John naar boven, ook Todd op bas en Kris op drums komen erg sterk uit de hoek in dit progressief rocknummer. Na deze vier originele songs komen we in een drieluik van covers, te beginnen met Cut Off My Right Arm van Johnny Clyde Copeland uit 1990. Sean en zijn kompanen geven een geslaagde eigen interpretatie aan het nummer, waar ze best trots op mogen zijn.

Bullfrog Blues is een traditional van bijna honderd jaar oud waar geen spatje sleet op komt. William Harris schreef het nummer en nam het op in 1928, sindsdien is het ontelbare keren gecoverd. De meest bekende versie is deze van de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher. Sean Chambers haalde zijn inspiratie uit de versie van Rory en hij maakt er net als de Ier een echt bluesrock feestje van met vet en verschroeiend slide werk. Naar het einde toe mag drummer Kris Schnebelen nog volop in de spotlights met een korte maar waanzinnige drum solo. De band blijft het tempo hoog houden tijdens BB King zijn Sweeter Than A Honey Bee met een schitterende Mike Hensley op piano. Ook hier weet Sean het nummer naar zijn hand te zetten. Met afwisselend vingerwerk en slidewerk op de gitaar weet de gitaarvirtuoos uit Florida nogmaals te bekoren. Handyman is het tweede nummer dat Sean en Jimmy Bennett samen schreven en hier komt Bennett de band ook instrumentaal versterken als gitarist. Op de stuwende en verwoestende groove van bassist Todd Cook en drummer Kris Schnebelen gaan Sean en Jimmy waanzinnig te keer op hun sixstring, dit tot groot jolijt van de gitaarliefhebbers, want zij kunnen duimen en vingers aflikken van dit vlijmscherp snarenwerk tussen deze twee top gitaristen. Het meest bluesy nummer op dit album is zonder twijfel de slowblues Be Carefull With A Fool. Het Hammond is constant aanwezig en helpt het nummer dragen, terwijl het ook de rode loper uitrolt voor Sean Chambers die hier misschien wel het beste gitaarwerk van het gehele album aflevert. De Amerikaan legt heel zijn hart en ziel in zijn stem en snarenwerk tijdens deze intense ballade en zorgt daarmee voor het  kippenvel moment op ‘Trouble & Whiskey’. Tijdens het afsluitende Gonna Groove gaat de man uit Florida de funky bluesrock weg op. Het toont de veelzijdigheid van Chambers aan en ook in dit genre weet hij te bekoren met weergaloos gitaarwerk. Het album ‘Trouble & Whiskey’ van Sean Chambers staat gerant voor instrumentaal vuurwerk en de liefhebbers van vlijmscherp gitaarwerk komen zeker aan hun trekken.

Hopelijk komt Sean ook eens naar België en Nederland voor een reeks concerten, hij zou zeker een aanwinst zijn in onze clubs en op onze festivals.

Tracklist:
01. I Need Your Lovin’
02. Bottle Keeps Staring At Me
03. Trouble & Whiskey
04. Travelin North
05. Cut Off My Right Arm
06. Bullfrog Blues
07. Sweeter Than A Honey Bee
08. Handyman
09. Be Careful With A Fool
10. Gonna Groove

Line-up:
Sean Chambers – Guitar/Vocals
Todd Cook – Bass
Kris Schnebelen – Drums
Mike Hensley – Hammond B3/Keyboards

Speciale gasten:
Jimmy Bennett – gitaar (track 8)
John Ginty – Hammond B3 (track 4)
Andrei Koribaniks – percussie ( track 1 en  7)


Ook op Blues Magazine ...