Sean Chambers - That's What I'm Talking About (a tribute to Hubert Sumlin)

Sean Chambers – That’s What I’m Talking About (a tribute to Hubert Sumlin)

Format: download, CD
Label: Quarto Valley Records
Release: 9 juli 2021

Tekst: Jos Verhagen

Voor de blues puristen zal het wel klinken als vloeken in de kerk, maar bij That’s what i’m Talking About A tribute to Hubert Sumlin ging mij geen belletje rinkelen. Op zo’n moment bied Wikipedia altijd uitkomst, en de 6000 Blues CD’s die ik van mijn nicht ooit cadeau kreeg en zo kreeg ik twee en eigelijk drie blues artiesten op een presenteer blaadje aangeboden, Sean Chambers, Howlin’ Wolf en Hubert Sumlin.

Hubert Sumlin was als gitarist van Howlin’ Wolf een van de grondleggers van de Chicago blues. Sean Chambers bedient zich van een steviger geluid waarbij volgens Wikipedia een vergelijking met Stevie Ray Vaughan wordt gemaakt. Ik voel toch meer voor de Britse kant van het bluesrock spectrum. Niet verbazend dat het Britse Guitarist Magazine hem tot “one of the top 50 blues guitarists of the last century“ rekent.

De relatie die Sean Chambers had tot Hubert Sumlin ligt in het feit dat hij jaren als bandleider voor Hubert fungeerde en zo een nauwe band met hem opbouwde. De nummers op dit album zijn allemaal van Howlin’ Wolf en aangezien dit ver voor mijn tijd was ben ik blij met deze CD en de manier waarop Sean Chambers deze nummers in een lekker rauw bluesrock jasje heeft gestoken.

In de elf nummers strooit Sean kwistig met tal van solo’s en lekker grooves waarbij hij op sublieme wijze wordt bijgestaan door John Ginty (o.a. Allman Betts band) met zijn Hammond en Bruce Katz (o.a. Ronnie Earl and the Broadcasters) met ragfijn pianospel. Daarnaast mocht er ooit nog een film over het leven van Gary Moore gemaakt worden, kijk dan eens naar deze Sean Chambers voor hoofdrol speler, ik zie een duidelijke gelijkenis.

Terug naar het album, deze opent met „Howling for my Darling“ , een fijne binnenkomer die gelijk de toon van het album zet. De wordt gevolgd door „Sitting on top of the world“ de vaste show af-sluiter van Howlin’ Wolf. Nummers die er qua samenspel tussen Sean Chambers en John Ginty er uit springen zijn „Going down slow“ en „Taildragger“, de dynamiek die de twee aan de dag leggen is groots. Deze Tribute CD is voor Sean Chambers zeker een visite kaartje en hij laat horen terecht tot de top 50 behoort. Als proeve van bekwaamheid laat hij dit horen in „Do the Do“ daar gaat de gehele trukendoos open, zowat alles trekt hij uit zijn gitaar.

De keuze van Howlin’ Wolf track is divers, het lekker vlotte track als „Hidden Charms“ en „Rocking Daddy“. Verrassend is ook het instrumentale „Chunky“, het deuntje klinkt bekend en John Ginty en Sean Chambers laten wederom horen het wel lekker te vinden, dit samen jammen. Persoonlijk vind ik „Louise“ wel een lekker nummer omdat ik deze ken van een uitvoering van Nick Moss, „Louise someone is fishing in your pond“, is een zin die ik regelmatig zelf zing als ik mijn collega Louise voorbij zie komen. „Louise“ is een lekkere blues, trekker midtempo en vol spetterende so-lo’s. De Cd sluit af met het echte eerbetoon van Sean Chambers aan Hubert Sumlin in Hubert Song. Al zingend vertelt Sean over zijn jaren met Hubert Sumlin en wat hij betekend heeft voor hem en brengt hij een mooie ode.

Zo geeft deze Cd me veel nieuwe inzichten; de ontdekking van Sean Chambers en de kennismaking met Howlin’ Wolf en Hubert Sumlin.

Sean Chambers "Hidden Charms" Single Video, A Tribute To Hubert Sumlin

 

Tracklist:
1: Howlin‘ for my darling
2: Sitting on top of the world
3: Hidden charms
4: Rockin’ Daddy
5: Going down slow
6: Forty Four
7: Do the Do
8: Chunky
9: Louise
10: Taildragger
11: Hubert’s song


Ook op Blues Magazine ...