Screamin’ John & TD Lind – Mr Little Big Man
Format: CD / Label: Down In The Alley Records
Releasedatum: 12 september 2019

Tekst: Martin van der Velde

‘Mr Little Big Man’ is de tweede uitgave van Screamin’ John & TD Lind, zo’n twee jaar geleden verscheen, eveneens op Down In The Alley Records hun debuut album ‘Gimme More Time’. Maar de samenwerking van deze band voert zelfs terug naar ruim twintigjaar geleden toen ze nagenoeg in dezelfde bezetting als Edenstreet onderweg waren.
Naast de originele bezetting die bestond uit Screamin’ John Hawkins (gitaar), Tom Arlon, die ook als TD Lind door het leven gaat (zang), Jeff Crane (basgitaar) en Paul Culligan (drums en percussie) heeft zich tegenwoordig harmonicaspeler Joel Pinkerton zich bij dit gezelschap gevoegd.
Tim Arlon had in 1991 Engeland verlaten om zich in Louisville, Kentucky te vestigen waar hij de taak als frontman van Edenstreet op zich had genomen. Nadat een contract met A&M records, door overname van het label door Universal records op de klippen liep, besluit Tim Arlon weer terug te gaan naar zijn geboorte land.

Twintig jaar later slaan alle bandleden de handen weer ineen voor een reünie en krijgt de samenwerking vanaf dan, onder de naam Screamin’ John & TD Lind weer een vervolg. Op het zojuist verschenen ‘Mr Little Big Man’ volgt de band de op ‘Gimme More Time’ ingeslagen weg, stevige blues met ruimte voor roots muziek.
Naast een aantal eigen songs heeft de band een aantal covers geselecteerd, die ze niet klakkeloos naspelen, maar in een eigen bewerking ten gehore brengen. De schijf lijkt zich een beetje in tweeën op te delen, door van start te gaan met een aantal blues nummers op rij, om vervolgens op het tweede deel ruimte vrij te maken voor meer roots gerelateerde muziek.

De cd gaat van start met Rollin’ Joanna, dat van een vlot Zuid-Amerikaans klinkende groove voorzien is en lekker losjes klinkt. Tijd voor de eerste cover, de slow blues The letter (B.B. King & J. Taub) met fraaie blueslicks van Screamin’ John. Veelal wordt Jimmy Reed’s Shame, Shame, Shame in een uptempo gebracht, maar hier weet de band met een lekker traag en slepende uitvoering een totaal andere draai aan de song te geven.
Taj Mahall’s Jelly Roll kent een vlotte shuffle uitvoering en dampt er zodoende flink op los. Het lekker groovende Little Big Man is dan weer van eigen hand om vervolgens een stevige versie van All Your Love (Magic Sam) vol overtuiging neer te zetten. Dan is het tijd om even het authentieke bluespad te verlaten en volgt het naar rootsrock neigende Way Past Midnight (Seth Walker en Jarod Dickenson), het kalm gespeelde en naar Americana neigende Cold Stone and Emptiness en Huddie Ledbetter’s Goodnight Irene, dat heel klein wordt gehouden en waaruit blijkt dat Tom Arlon over een zeer flexibele stem beschikt.
Met het grootste gemak schakelt hij van stevige blues naar intense Americana en folk standaards. Met het afsluitende Reaper’s Knockin’ zitten de mannen weer op het bluesspoor, maar dan countryblues wel te verstaan, waarop akoestische gitaren, summiere tamboerijn ondersteuning en overstuurde harmonicatonen van Joel Pinkerton voor het juiste sfeertje zorgen.
‘Mr Little Big Man’ kent veel variatie, zowel in stijlen als intensiteit en verveelt daarom geen moment.


Tracks:
01. Rollin’ Joanna
02. The Letter
03. Shame, Shame, Shame
04. Jelly Roll
05. Little Big Man
06. All Your Love
07. Way Past Midnight
08. Cold Stone and Emptiness
09. Gonna Drag Ya
10. Goodnight Irene
11. Reaper’s Knockin’

Website: https://www.facebook.com/screaminjohnandtdlind/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.