Scott McKeon - New Morning

Scott McKeon – New Morning

Format: CD, vinyl, download
Label: Eigen beheer
Release: 23 april 2021

Tekst: Jos Verhagen

Dit nieuwe album van Scott McKeon deed mij verbazen in de trant van, Scott McKeon bestaat die nog. Nu ik zijn naam weer hoor, herinner ik me zijn optreden bij Moulin blues in 2007 als de dag van gisteren. Onder de indruk van zijn spel dacht ik deze jongen gaat het helemaal maken. Hij had op de plek kunnen staan die bijvoorbeeld Laurence Jones nu inneemt. Het bleek niet zo te zijn want hij verdween van de radar, althans zo leek het. Maar niets is minder waar, als solo artiest was hij weliswaar niet veel te zien op de podia maar de lijst van artiesten waarbij hij met zijn gitaarspel een bijdrage aan leverde is lang. Zo was hij te horen op werk van James Arthur, Emeli Sande, Lana Del Ray, Van Morrison, Andreya Triana, Ed Sheeran en Rebecca Ferguson en speelde hij in de band van Sir Tom Jones. Daarnaast richtte hij ook de band Rufus Black op. Hij was dus muzikaal gezien druk bezig.

Of het komt doordat de muziekwereld stil ligt door de corona of dat hij gewoon zijn ideeën kwijt moest, maakte hij deze nieuwe solo plaat en wat voor een. Voor de liefhebbers van jazzy bluesy gitaarwerk, uitgewerkt in tal van instrumentale hoogstandjes, die kunnen dit blind aanschaffen. Dit is hogeschool gitaar gedreven muziek met een fijne productie tot in de puntjes uitgewerkt door Paul Stacey (Black Crowes, Oasis). Live opgenomen in sessies met Jeremy Stacey op drums, Rocco Palladino op bass, en zijn Rufus Black maat Gavin Condor als zanger.

De CD opent met ´Fight no more´ wat je precies laat horen waar het op deze CD over gaat, instrumentale ‘freewheelerij’ door drie top muzikanten. Dit muzikale feest zetten zij door in de dik acht minuten durende titel track ´New morning´, rustig qua opbouw trekt Scott na drie minuten alle registers open. ´Zapruder´ is de derde instrumentale track dat voortborduurt op het jazzy thema en waar je met wat fantasie wat Rush invloeden in terug hoort, de vette Hammond inbreng is van Ross Stanley.

De CD staat vol muzikale pareltjes zoals ´Fego´ met super gevoelig gitaarspel heerlijk om bij weg te dromen of ´Crossfader´ een improvisatie feest dat ingeleid door een heerlijke Hammond zich ontspint in een muzikale orgie; neem bijvoorbeeld dat razende drumwerk, prachtig. ´Third eye witness´ is het eerste nummer waar op Gavin Condor een bijdrage levert; zijn stem past perfect bij wat Scott McKeon ons meegeeft op deze CD. Zo ook in ´Everything is nothing´ en ´Take me back´, beide met top zangwerk van Gavin en heerlijk ingekleurd Scott McKeon´s gitaarspel; het zijn nummers waar je uren naar kunt luisteren.

Scott McKeon brengt de ideale thuiswerkplaat voor een blues liefhebber, zet deze CD op repeat en je hoort bij elke draai beurt weer wat nieuws.

Scott McKeon (feat. Gavin Conder) - Third Eye Witness (Official Video)

 

Scott McKeon - 'Zapruder'

 

Tracklist:
1: Fight no more
2: New morning
3: Zapruder
4: Fego
5: Angerstein road
6: Third eye witness
7: Crossfader
8: Everything is nothing
9: Take me back


Ook op Blues Magazine ...