Foto Recensie: Savoy Brown - City Night

Savoy Brown – City Night
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Quarto Valley Records
Releasedatum: 7 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Als een bluesrockband al 54 jaar bestaat mag je toch gerust van een bluesrock instituut spreken. En dat is zeker het geval bij de Britse band Savoy Brown, vernoemd naar het fameuze Savoy label. Opgericht in 1965 als The Savoy Brown Blues Band, ooit de begeleidingsband van John Lee Hooker in 1967 en mateloos populair in de USA!

En de band bestaat dus nog steeds en toert zich een slag in de rondte. Oerlid, zanger-gitarist Kim Simmonds is nog steeds van de partij, dit keer bijgestaan door bassist Pat De Salvo en drummer Garnet Grimm.

Hoe knap is het als je als band na 54 jaar nog steeds spijkerhard en relevant klinkt. Dat is namelijk op dit nieuwe album het geval. Neem nu alleen al de opener van dit album, Walking On Hot Stones. Een lui pompende bluesrocker met gruizige gitaarriffs en snijdende slidegitaar van Kim Simmonds, die zijn gitaar genadeloos hard laat branden.
Met Don’t Hang Me Out To Dry gaat de band richting het funky ZZ Top geluid (“Gimme All Your Lovin”), voorzien van hard puntig gitaarwerk. Payback Time is nog zo’n hard funky nummer met soulvolle grooves en schroeiend gitaarwerk. Aanbevolen aan Walter Trout fans!
In de spijkerharde rocker Red Light Mama bewijst Kim Simmonds dat hij nog steeds een vreselijk onderschatte gitarist is via messcherp slidewerk. De boogie Conjure Rhythm bewijst dat Savoy Brown totaal niet onder doet voor de baardmannen boogie van ZZ Top. Dit nummer is even intens, swingend en hard!
Met Neighborhood Blues gaat de band weer op de funky toer met een Luther Allison-achtig geluid als resultaat. Selfish World mag dan wel een slowblues zijn maar dan wel op de Savoy Brown, dus schroeiende, wijze. Een nummer, dat door zijn zwevende gitaarwerk ergens tussen Fleetwood Mac en ZZ Top’s “Hot Blue & Righteous” uitkomt. De titel Wearing Thin slaat dus totaal niet op de band want ook deze luie pomper valt onder de noemer “vlammende bluesrock”. De ontspannen swingende shuffle City Night valt op door het krachtig gierende gitaarwerk. Hang In Tough is daarna een ongenadig rauw zoemende mix van de Diddley beat en “Willie And The Hand Jive”. Het rustpunt van dit album is Superstitious Woman, een mid-tempo “Spoonful”-achtig nummer.
Via de moddervette boogie Ain’t Gonna Worry neemt Savoy Brown afscheid.

Ik vind het een topprestatie dat je na 54 jaar met een album op de markt komt, dat nog steeds als “Aanrader” aangeprezen kan worden. Verplichte kost!!


Tracklist:
01. Walking On Hot Stones
02. Don’t Hang Me Out To Dry
03. Payback Time
04. Red Light Mama
05. Conjure Rhythm
06. Neighborhood Blues
07. Selfish World
08. Wearing Thin
09. City Night
10. Hang In Tough
11. Superstitious Woman
12. Ain’t Gonna Worry

Website: Savoy Brown


Ook op Blues Magazine ...