Savoy Brown - Ain t Done Yet

Savoy Brown – Ain’t Done Yet

Formats: CD / LP / Digital
Label: Quarto Valley Records
Release date: 28 August 2020

Te bestellen bij Bol.com

Met het overlijden van Peter Green, wordt de spoeling weer dunner onder de grote Britse blues gitaristen. De Britse blues ontstaan in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw waren erg herkenbaar en hadden hun eigen stijl, een stijl die ook in de US erg aansloeg. Grootheden als Eric Clapton, Peter Green, Jeff Beck, John Mayall en Kim Simmonds. Die laatste is beter bekend onder zijn band naam Savoy Brown.

Tekst: Jos Verhagen

Deze Kim Simmonds is met Savoy Brown nog steeds aardig actief en brengt geregeld nieuw materiaal uit. Zo is er in 2017 en 2019 nog een nieuw album verschenen, maar kennelijk zat Kim nog zo vol inspiratie dat er in 2020 nog een album uit zijn pen rolde. Gezien de titel Ain’t Done Yet is hij nog niet van zins de gitaar in de wilgen te hangen. Zoals in de promo te lezen is, valt zijn 41ste album wat ook de life span van zijn carrière aangeeft. In het persbericht beschrijft Kim hoe hij tot de nummers gekomen is. Aan de ene kant is dat mooi voor een recensent maar aan de andere kant ook weer een nadeel, want voor degene die de moeite genomen hebben het persbericht te lezen, weten wat ze kunnen verwachten.

 

Ik heb alles naast me neergelegd en ben gewoon aan het luisteren geslagen. Wat met direct opviel is het heerlijke sprankelende gitaarspel en de vette solo’s die Kim ondanks zijn lange carrière en zijn 73 jaar uit zijn gitaar weet te toveren. Alle nummers zijn lekker in de typische Savoy Brown stijl, low- tot midtempo en daardoor soms een tikkeltje ouderwets aandoend. Aan zijn stem kun je horen dat die door tijd geschonden is, maar het past. Het past bij de muziek, de band en zijn rijke historie. Neem het gitaarspel in het instrumentale Crying Guitar of Feel Like A Gypsy en I Rest My Case, deze Kim Simmonds is in zijn geheel niet oud maar springlevend. De openers All Gone Wrong en Devils Highway zijn signature Savoy Brown songs, lekker donkere riffs, de vette solo en een tekst die ergens over gaat.

Dan zoals hij het oud worden bezingt in Borrowed Time en Ain’t Done Yet, ik zeg daarvan: blijf nog een tijdje onder ons en verras ons met je 42ste album. Zo blijkt dat na jaren de blues nog levendig blijft, niet alleen door de jonge garde maar ook onder diegene die al lang meelopen.

Website Savoy Brown


Ook op Blues Magazine ...