Sarah McCoy – Blood Siren
Format: CD – Digital / Label: Blue Note
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse pianiste-zangeres Sarah McCoy wordt 33 jaar geleden geboren in Pine Plains, een heel klein plaatsje in de staat New York. Als kind verhuist zij naar Charleston, South Carolina. Als haar vader en grootmoeder overlijden verandert Sarah in een introverte, excentrieke, opstandige puber die constant ruzie maakt met haar moeder. Ze gaat klassieke piano studeren en begint met het componeren van liedjes om haar sombere gedachten onder woorden te brengen. Met deze liedjes treedt zich in heel de VS op straat op. In 2011 verhuist ze naar New Orleans waar ze in iedere kroeg die haar wil hebben optreedt en formeert ze de band Oopsie Daisies.

In 2013 wordt zij ontdekt door de Franse filmregisseur Bruno Moynie die ook haar manager wordt. Moynie maakt een documentaire over haar en regelt een aantal concerten voor McCoy in Frankrijk. En dat alles resulteert in een platencontract bij het fameuze label Blue Note. Sarah McCoy woont tegenwoordig in Parijs.

Begin dit jaar verschijnt haar debuutalbum ‘Blood Siren’, een album geproduceerd door de in Parijs wonende Canadese musicus Chilly Gonzales en de in Teheran geboren producer Renaud Letang. Chilly Gonzales, pseudoniem voor Jason Charles Beck, werkte o.a. mee aan het album ‘Multiply’ van Jamie Lidell. Renaud Letang is o.a. bekend van zijn werk met Manu Chao, Feist, en Alain Souchon.

De dertien songs op ‘Blood Siren’ zijn geschreven door Sarah McCoy. Naast de beide producers wordt zij op dit album begeleid door Stella le Page op cello. Het merendeel van de songs zijn ballads, met veelal ingetogen zang en flonkerend pianospel, al dan niet gelardeerd met flarden synthesizer en cello.
Voorbeelden hiervan zijn het openingsnummer New Orleans, Boogieman, Someday en Mamma’s Song. In Pistol Whipped, Fearless en Red Hot is naast de piano ook fraai akoestisch gitaarspel te horen. Het bewijs dat Sarah klassieke piano heeft gestudeerd is heel duidelijk te horen in de flonkerende piano-instrumental The Death Of A Blackbird en Ugly Dog.
De laatste twee songs op het album wijken af van de eerdere. In Devil`s Prospects, een gospel met handclapping en backing vocals,  belandt de luisteraar in de voodoo sferen van New Orleans. In het slotnummer Show’s Over wordt de subtiele begeleiding verlaten en zijn de begeleiders uitbundiger aanwezig.

Conclusie:
Het debuutalbum ‘Blood Siren’ van Sarah McCoy is een sfeervol album van een uitstekende pianiste en zangeres. Het is geen album dat je bijvoorbeeld tijdens een lange autorit opzet, maar op bepaalde momenten van de dag, met een goed glas wijn onder handbereik, is het zeker aan te bevelen.


Tracks:
01. New Orleans
02. Boogieman
03. Hot shot
04. Pistol Whipped
05. Someday
06. Mamma’s Song
07. The Death Of A Blackbird
08. I Miss Her
09. Fearless
10. Red Hot
11. Ugly Dog
12. Devil’s Prospects
13. Show’s Over

Line-up:
Sarah McCoy – zang, backing vocals, piano, akoestische gitaar
Renaud Letang – backing vocals
Stella le Page – cello
Chilly Golnzales – synthesizer, drums, harp, backing vocals

Website: Sarah McCoy


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.