Recensie: Santana – IV

SANTANA IV reunites legendary band lineup - new studio album out April 15, 2016 (PRNewsFoto/SANTANA)

Santana – IV
Format: CD-LP / Label: Santana IV Records

Releasedatum: 15 april 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Carlos Santana richtte in 1966 samen met bassist David Brown en toetsenist Gregg Rolie de Santana Blues Band op. In 1968 maakte de groep zijn debuut in The Fillmore. De grote doorbraak kwam in 1969 toen Santana optrad op het bekende Woodstock Festival. In datzelfde jaar verscheen ook het eerste album ‘Santana’. In 1973 volgende hun tweede album ‘Abraxas’ met de hits Black Magic Woman en Oye Como Va. Een jaar later bracht de band het album ‘Santana III’ uit. Maar al snel kwamen er flinke rimpels in de Santanavijver. Drank, drugs en muzikale meningsverschillen waren er de oorzaak van dat er flink wat mutaties in de samenstelling van de band ontstonden. Menig lid vertrok en Carlos Santana ging ook een iets andere muzikale richting op.

Maar als een grote verrassing is Santana nu weer helemaal terug. Met een spiksplinternieuw album. Alsof er in de tijd tussen 1971 en 2016 niets is gebeurd verscheen deze maand het album ‘Santana IV’,  met vrijwel de originele bezetting uit 1971. Dus met gitarist Carlos Santana, gitarist Neal Schon, leadzanger en toetsenist Gregg Rolie, drummer Michael Shrieve en congaspeler Michael Carabello. Alleen bassist David Brown en percussionist José “Chepito” Areas ontbreken.

En de band stelt niet teleur met deze sprong terug in de tijd. De herkenbaarheid straalt er vanaf. Meteen al bij de eerste klanken van Yambu is de vertrouwde sound van de oer Santana hoorbaar. De vlammende gitaarduels die Carlos Santana en Neil Schon uitvechten in snelle rockers als Shake It, Freedom In Your Mind, Caminando en Echizo. Gregg Rolie met zijn formidabele orgelsolo’s  in Anywhere You Want To Go, Choo choo, All Aboard en Leave Me Alone. De uitstekende ritmesectie die je helemaal terugbrengt in de bekende latin sferen. Gastzanger Ronald Isley neemt de leadzang voor zijn rekening in Love Makes The World Go Round en Freedom In Your Mind. Zijn stem doet me denken aan Jack Bruce en aan Curtis Mayfield. Naast snelle latinrockers staan er ook een aantal min of meer psychedelische nummers op het album, zoals Fillmore East, dat in feite een grote jamsessie is, en het instrumentale orkestrale You And I. Een van de hoogtepunten is Sueños. Prachtige akoestische gitaarklanken afgewisseld met lyrische gitaarsolo’s tegen de achtergrond van het orgel van Rolie. Blues Magic is een prachtige slowblues in de stijl van de oude Fleetwood Mac met slepende gitaarsolo’s in een bad van orgeltonen. De stem van leadzanger Gregg Rolie doet met hier ook sterk denken aan Peter Green. De geest van Jingo, hun eerste single uit 1969, is weer helemaal terug in het feestelijke tropische en swingende Come As You Are. Wie bij dit nummer stil kan blijven zitten moet snel naar de dokter want die mankeert dan echt wat aan zijn oren. Het album wordt psychedelisch afgesloten met Forgiveness. Zweverig bezwerende zang op een bed van gitaarsolo’s.

Conclusie:
‘Santana IV’ laat oude tijden herleven. Na 45 jaar is er eindelijk een opvolger van Santana III.  Ruim 75 minuten genieten.

Tracks:
01. Yambu
02. Shake It
03. Anywhere You Want To Go
04. Fillmore East
05. Love Makes The World Go Round
06. Freedom In Your Mind
07. Choo Choo
08. All Aboard
09. Sueños
10. Caminando
11. Blues Magic
12. Echizo
13. Leave Me Alone
14. You And I
15. Come As You Are
16. Forgiveness

Line up:
Carlos Santana – gitaar, vocals
Neal Schon – gitaar, vocals
Gregg Rolie – hammond B3, keys, lead vocals
Michael Carabello – congas, percussie, background vocals
Michael Shrieve – drums
Benny Rietveld – bas
Karl Perazzo – timbales, percussie, vocals
Ronald Isley – lead vocals (track 5 en 6)

Website: Santana

 

 

21 april 2016|Categories: Recensies|Tags: |6 Comments

6 Comments

 1. Rob Jongenelen 22 april 2016 om 12:44 - Antwoorden

  De eerste 4 platen Santana,Abraxas,Santana 3 en Caravaserai met het schitterende Song of the Wind vind ik nog steeds klassiekers, ik keek dan ook erg uit naar de nieuwe Santana temeer ik een groot fan van Neal Schon ben.
  Ik vind de nieuwe Santana een grote tegenvaller met heel veel ronduit slechte nummers en tenenkrommende teksten,zo horen we Carlos Santana het nummer Anywhere you want to go beginnen met Hey Baby,what’s your name Baby,Come over here Girl,Sit on my Lap,kom op zeg!! De 2 nummers met Ronald Isley hadden beter op Supernatural gepast en sommige andere nummers vind ik meer Abraxas Pool 2 als Santana IV
  Ik weet dat je sommige platen een kans moet geven en er langer naar moet luisteren maar hoe meer ik de nieuwe Santana beluister hoe slechter ik hem vind maar ik hoop toch dat ze in deze bezetting een live CD/DVD maken waarop ze een hoop nummers spelen van de eerste 4 platen.

 2. Bert Lek 25 april 2016 om 15:52 - Antwoorden

  Als Santana fan van het eerste uur, ben ik het roerend met Rob eens.
  Ook ik kon deze cd recenseren voor Bluesmagazine, maar vond hem te slecht om hier aandacht aan te besteden en gaf het terug. Als je dit album naast de eerste vier legt, zakt die volkomen door het ijs.
  Hopelijk is Carlos live nog goed en kunnen we op Bospop in Weert weer van hem genieten.
  .

 3. Ron van den Bogaard 29 april 2016 om 23:20 - Antwoorden

  Als Santana fan van het eerste uur ben ik het roerendl met Gerrit eens …. Het is bizar dat ze 50 jaar later de oorspronkelijke sound zo dicht kunnen benaderen. Voor mij overtreft dit album alle voorgaanden en dat kon ook haast niet anders gezien de ervaring die ze intussen hebben opgedaan. Ik heb het album inmiddels aardig grijs gedraaid en hoop dat ze op Bospop (2e x) er heel veel nummers van zullen spelen!

 4. Marcel van der Lugt 7 mei 2016 om 21:11 - Antwoorden

  Na 3 nummers was ik er klaar mee. Jammer terwijl ik een groot fan van Schon ben .

 5. John Saelmans 29 oktober 2016 om 23:23 - Antwoorden

  Fantastisch album absolute aanrader. Wat een gezemel over nummers die dan zogenaamd op een ander album zouden thuishoren. En dan dat vergelijken met andere albums … HALLO… het is een compleet nieuw album!!
  Omdat de muziek van (Carlos) Santana niet in een hokje kan worden geplaatst werd het destijds “dan maar Latin Rock” genoemd. Carlos zelf noemt het gelukkig World Music. En dat is het ook. Dit laatste album is niet zomaar een voortzetting na III. Gelukkig zitten er elementen in de muziek op dit album uit het gehele oeuvre van Carlos Santana. Daarom klinkt het hier en daar ‘psychedelisch’ ‘new age’ ‘blues’ ‘rock’ ‘latin’ ‘jazzy’ ‘soul’ ‘spiritueel’. Daarom is het in feite ongepast om dit nieuwe album alleen maar te vergelijken met de eerste 4 albums. Want ook al zitten er een aantal bandleden van destijds in de huidige bezetting, doet een dergelijke vergelijking absoluut te kort aan alles wat Carlos Santana tijdens zijn gehele carrière tot nu toe heeft gemaakt.
  Smaak is subjectief. Dat geldt ook voor het goed of slecht vinden van een album of muziekstuk of wat dan ook.
  Een echte fan van het eerste uur heeft door, dat hier iets bijzonders is gemaakt. Een echte fan van het eerste uur heeft door, dat het album een muzikale reis is.
  Soms moet je een album een paar keer beluisteren om er waardering voor te krijgen. Dat kan en is geen enkel probleem.
  Hoe dan ook IK vind dit een geweldig mooi en goed album.
  Hoe vaker ik ‘m beluister des te meer ga ik het waarderen.

 6. Mark van Reesk 9 november 2016 om 14:41 - Antwoorden

  Top album.Een van de beste van Santana !

We horen graag je mening! Voeg reactie toe