Santana - Guitar Heaven, The Greatest Guitar Classics of All Time

SANTANA
Guitar Heaven, The Greatest Guitar Classics of All Time

Formaat : CD
Label : Arista
Release datum : 17 september 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Stan van der Lugt

Santana heeft in het verleden een aantal uitstekende covers op de plaat gezet. Wie herinnert zich niet Black Magic Woman, She’s Not There en Well Alright?
Daarom werd reikhalzend uitgekeken naar Guitar Heaven, een album met covers van roemruchte bands als The Beatles, Van Halen, Cream en T. Rex.
Met hulp van een legioen vocalisten als o.a. Scott Stapp, Pat Monaham en Rob Thomas werden 14 (semi)klassiekers onderhanden genomen.

Het album opent met Whole Lotta Love (Led Zeppelin) met Chriss Cornell als vocalist.
Carlos Santana weet echter deze song niet naar zijn hand te zetten want Whole Lotta Love heeft niet de oorspronkelijke dynamiek dat zo kenmerkend is voor deze song maar wordt gepresenteerd in een soort malt versie.
Can’t You Hear Me Knockin van The Rolling Stones en Sunshine Of Your Love (Cream) klinken net zo levenloos als Whole Lotta Love wat weinig beloofd voor de rest van het album.
En inderdaad met de resterende songs op Guitar Heaven is het niet veel beter gesteld.
De songs zijn ontdaan van de ruwe kantjes en hebben vaak gewoonweg minder gitaarpartijen dan de originelen waardoor ze soms te glad en gepolijst klinken.
Riders On The Storm (The Doors) met o.a. Ray Manzarek klinkt nog enigszins acceptabel, mede door de lange gitaarsolo van Carlos.
De raps van Nas klinken erg geforceerd in Black In Black (AC/DC) maar het dieptepunt is Little Wing (Hendrix). De vocalen van Joe Cocker op Little Wing doen de oren pijn terwijl het spel van Carlos Santana erg ongeïnspireerd overkomt.

Producer van dit wanproduct is Clive Davis die ook vakkundig de delen van The American Songbook van Rod Stewart om zeep heeft geholpen. Wellicht had een producer als Rick Rubin op Guiter Heaven wonderen kunnen verrichten.
Guitar Heaven is een voetnoot in het rijke repertoire van Santana en zal snel in de uitverkoopbak belanden waar het dan ook thuis hoort.

Tracks

1. Whole Lotta Love (featuring Chris Cornell)
2. Can’t You Hear Me Knocking (featuring Scott Weiland)
3. Sunshine Of Your Love (featuring Rob Thomas)
4. While My Guitar Gently Weeps (featuring India.Arie & Yo-Yo Ma)
5. Photograph (featuring Chris Daughtry)
6. Back In Black (featuring Nas and Janelle Monáe)
7. Riders On The Storm (featuring Chester Bennington & Ray Manzarek)
8. Smoke On The Water (featuring Jacoby Shaddix)
9. Dance The Night Away (featuring Pat Monahan)
10. Bang A Gong (featuring Gavin Rossdale)
11. Little Wing (featuring Joe Cocker)
12. I Ain t Superstitious (featuring Jonny Lang)

Internet : www.santana.com


Ook op Blues Magazine ...