Santana – Africa Speaks
Format: CD – LP – Digital / Label: Concord – Universal
Releasedatum: 7 juni 2019

 Tekst: Joop van Rossem

 Exact vijftig jaar nadat hij overrompelend concerteerde op Woodstock, is Carlos Santana nog altijd even actief en brengt hij met de regelmatigheid van de klok nieuw materiaal uit. Zo was er in 2016 het geweldige, met veel oorspronkelijke leden opgenomen ‘Santana IV‘ , gevolgd door het al even prima ‘Power Of Peace‘, dat hij opnam in innige samenwerking met The Isley Brothers.
En nu is er dan ‘Africa Speaks’: in tien dagen werden er negenenveertig liedjes opgenomen waarvan dit elftal werd uitverkoren.
De titel is uitermate passend want de gitaarvirtuoos zet dit werelddeel in het zonnetje op dit album dat met een negenkoppige band en onder productionele leiding van Rick Rubin werd vastgelegd in diens Shangrila Studio in Mailbu.
Ondanks al die inspanningen valt de plaat mij niet mee. Zangeres van dienst, de Spaanse Concha Buika, heeft niet het stemgeluid dat mij kan bekoren. Zou ik in de selectiecommissie voor de volgende Santana-compilatie plaats hebben, dan zouden slechts Yo Me Lo Merezco, een rockballad die uitmondt in een gitaristisch orgasme, Paraisos Quemados, een dreigend nummer met prachtige harmoniezang en Breaking Down The Door, een vrolijk zomers, hitpotent liedje dat ook op album ‘Supernatural’ had kunnen staan, mogelijkerwijs een plekje op die verzamelaar verdienen.
Ben benieuwd of er tussen die andere achtendertig liedjes betere composities zitten.


Tracklist:
01. Africa Speaks
02. Batonga
03. Oye Este Mi Conto
04. Yo Me Lo Merezco
05. Blue Skies
06. Paraisos Quemados
07. Breaking Down The Floor
08. Los Invisibles
09. Luna Hechicera
10. Bembele
11. Candombe Cumbele

Website: Santana


Ook op Blues Magazine ...