Recensie: Sam Baker – Land Of Doubt

Sam Baker – Land Of Doubt
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasdatum: 21 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt niet vaak maar dit keer is het weer helemaal raak. Ik ben weer helemaal omver geblazen door een album. De dader is Sam Baker, een Texaanse singer-songwriter met een bizar levensverhaal. Zo overleefde hij in 1986 een terroristische bomaanslag in Peru waarna hij als singer-songwriter begon.

En nu is er dus zijn vijfe album, ‘Land Of Doubt’. En bij dit album kreeg ik dezelfde hoeveelheid brokken in mijn keel als destijds bij het beluisteren van het allerlaatste album van Leonard Cohen en David Bowie.
Het album werd opgenomen in Nashville met producer Neilson Hubbard en muzikale gasten als trompetst Don Mitchell en gitarist Will Kimbrough, die o.a. werkte met Todd Snider en Rodney Crowell.

De cd start met de zeer intieme ballad Summer Wind. De pijn, wanhoop, verdriet en teleurstelling druipen van dit desolate nummer af. Dit alles nog eens aangedikt door breekbare, rauwe stem van Baker en de droeve trompet. Same Kind Of Blue heeft een zeer minimale begeleiding en is een verbitterd relaas over een oorlogsveteraan. Qua sfeer zit het nummer een beetje in de Tom Waits hoek. Margaret  is een breekbaar liefdeslied waarbij het kippenvel langzaam over je hele lichaam kruipt. Een ontroerend mooi nummer!
Love Is Patient kan je het beste als een soort singer-songwriter kamermuziek omschrijven. Een zacht tokkelende gitaar, glijdende ambientachtige klanken en daarover heen werkelijk schitterende strijkers. In Leave is Sam Baker verbitterd maar wel resoluut. Door de statige begeleiding van piano en trompet krijgt dit nummer een extra treurig randje.
The Feast Of Saint Valentine is zowel feestelijk als breekbaar. Dit folkrock nummer zwelt langzaam aan tot een bombastische schoonheid. Bij Moses In The Reeds kreeg ik vreemde visioenen. Ik hoorde namelijk Tom Waits ineens in een Tiny Tim-achtig muzikaal decor. Prima, zwalkend folkrock nummer! Say The Right Words is een ballad waarin de breekbare, onvaste stem van Baker de verdrietige sfeer alleen nog maar versterkt, samen met de Chet Baker-achtige trompet.
De cd wordt afgesloten door het  traag bonkende Land Of Doubt. Een naargeestig nummer met dreigende twang gitaar.

Een cd waarin alles zit. Zielenpijn, verbittering, liefde, wanhoop en,muzikaal gezien, pastorale klanken, ambient, folk, jazz en kamermuziek.
Check deze cd gauw uit en geniet van alle breekbare openhartigheid!!

Tracklist:
01. Summer Wind
02. Same Kind Of Blue
03. The Salivered Moon
04. Margaret
05. Love Is Patient
06. Leave
07. Pastures Fit For Thoroughbreds
08. Song Of Sunrise Birds
09. The Feast Of Saint Valentine
10. Moses In The Reeds
11. Say The Right Words
12. The Sunken City Rises
13. Peace Out
14. Where Fallen Angels Dwell
15. Land Of Doubt

Website: Sam Baker

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by
16 juni 2017|Categories: Recensies|Tags: |1 reactie

Eén reactie

  1. Henk 1 juli 2017 om 16:34 - Antwoorden

    Inderdaad een voltreffer

We horen graag je mening! Voeg reactie toe