Sam Baker – Horses And Stars
Format: CD / Label: Bluelimestone
Releasedatum: 23 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Het leven van singer-songwriter Sam Baker is nou niet bepaald over rozen gegaan. Tijdens een vakantie in Peru maakte hij in een trein van zeer nabij een terroristische bomaanslag mee waarbij hij zwaargewond raakte. Hij overleefde het wel maar verloor de top van zijn linkerhand waardoor gitaarspelen vrijwel onmogelijk werd. Niet voor Sam echter want hij leerde zichzelf aan om de zogenaamde “upside-down” gitaar te bespelen. Al deze ervaringen zorgden er wel voor dat hij aan de pillen en de drank verslaafd raakte maar ook dit overwon Sam uiteindelijk.

Vijftien jaar geleden werd zijn debuutalbum ‘Mercy’ gerekend tot één van de vijftig meest essentiële Texas albums ooit en nu komt Sam met een zeer intiem livealbum, dat werd opgenomen in het Imagine Event Centre, Buffalo, NY, op 20 juli 2018.

Al zijn bittere levenservaringen gebruikt hij op dit album met twaalf verhalende nummers , die hij solo uitvoert, slechts met zijn gitaar, af en toe de harmonica en zijn houten “stampblok”. De emoties klinken door via Sam’s doorleefde rauwe stem, dat qua geluid veel wegheeft van Kris Kristofferson of Tom Waits. De nummers doen sowiso denken aan de intieme verhalende nummers uit de beginjaren van Tom Waits.

Het eerste nummer van dit album, Boxes, gaat over een vrouw, die bij het leeghalen van dozen zowel Valentijnskaarten als de het doodsbericht van haar in het leger gesneuvelde zoon tegenkomt. Even indrukwekkend is Thursday over het verdriet en de wanhoop van een alleenstaande jonge moeder. Ondanks de problemen van alcoholisme en de bijbehorende relatieproblemen gloort er in Iron toch nog enige hoop.
Ook Same Kind Of Blue is een bitterzoet relaas over een oud-Vietnam soldaat, die zijn trauma’s deelt met een Tweede Wereldoorlog veteraan. Donald Trump raad ik aan om eens naar het schrijnende Migrants te gaan luisteren. Broken Fingers gaat ongetwijfeld over Sam’s eigen ervaringen met de treffende zin “I can’t wake up from a dream when the dream is real.”.
Gelukkig ziet Sam op het eind van het album toch nog enige hoop getuige het optimistische Pretty World.

Dit album van Sam Baker is een zeer indrukwekkend, intiem en hartverscheurend album, dat zonder enige twijfel aan te raden is voor elke serieuze muziekliefhebber!


Tracklist:
01. Boxes
02. Thursday
03. Angel Hair
04. Iron
05. Same Kind Of Blue
06. Migrants
07. Mennonite
08. Snow
09. Waves
10. Odessa
11. Broken Fingers
12. Pretty World

Website: Sam Baker


Ook op Blues Magazine ...