RYAN MCGARVEY - REDEFINED

RYAN MCGARVEY – REDEFINED
Label: Forward In Reverse Music / Release: mei 2012

Tracks
01:All The Little Things (4:37)
02:Never Seem To Learn (3:50)
03:My Sweet Angel (4:32)
04:Starry Night (5:42)
05:Blues Knockin’ At My Door (6:03)
06:Prove Myself (7:51)
07:Blue Morning Night (5:40)
08:So Close To Heaven (5:06)
09:Downright Insane (2:36)
10:Pennies (4:31)
11:Four Graces (3:21)

Door: Fons Kersbulck

In 2007 verscheen het debuutalbum ‘Forward In Reverse’ van de toen 19-jarige gitaarwizard, zanger en tekstschrijver Ryan McGarvey uit Albequerque, New Mexico. De cd werd door critici, recensenten en publiek goed ontvangen. Bovendien kwam McGarvey meer en meer in de picture, zeker na zijn optreden op Clapton’s Crossroads-festival. Een vervolg-cd zou dus niet lang uitblijven…

Toch heeft het vijf jaren geduurd alvorens McGarvey’s nieuwe cd ‘Redefined’ gereleased werd, het eerst in Europa bij zijn alweer derde toer door diverse landen. Aanvankelijk zou de cd een paar weken na zijn European Fall Tour in 2011 verschijnen. Het heeft iets langer geduurd, maar het wachten was de moeite waard.

De cd is opgenomen in de Frogville Studios in Santa Fe o.l.v Ryan McGarvey en muziek-producer Bill Palmer. Vermits afgespeeld in een goed audiosysteem horen we een cd van hoge kwaliteit waarbij iedere nuance in zang en vooral ook gitaarspel hoorbaar is. Naast natuurlijk McGarvey horen we Sam Miller op de basgitaar en August Johnson op drums. Beiden maken geen onderdeel uit van de band. Ryan toert al een aantal jaren rond met Justin McLaughlin op bas en Bjorn Hamre op de drums. Waarom bij de opnames gekozen is voor een andere bandconfiguratie is me vooralsnog niet helemaal duidelijk.

De cd start met de song ‘All The Little Things’, een stevige ‘bluesrocker’ die je al gelijk de indruk geeft naar iets bijzonders te luisteren. Het nummer begint akoestisch; vervolgens wordt er geswitched naar elektrische gitaar en het eindigt in een hoogtepunt van snel en krachtig gespeelde rifs en akkoorden. Ook de zang toont kracht en overtuiging en het blijkt dat McGarvey hierin opnieuw gegroeid is. Doorgewinterde bluesliefhebbers zullen zeker raakvlakken met Kenny Wayne Shepherd opmerken. Ook vrij logisch want Shepherd is één van Ryan’s helden en invloeden.

‘Never Seem To Learn’ is een upbeat bluesrock-song wat meer richting de rock-kant opgaat en gekenmerkt wordt door zorgvuldig gekozen herhalende gitaarrifs. Dat geldt ook voor ‘My Sweet Angel’, waarbij langzaam wordt opgebouwd, er even een rustpunt zit vanaf 1:30m en het tot een explosieve, bijna hardrockachtige gitaarsolo komt in de derde minuut. Deze song werd overigens al tijdens de Fall Tour 2011 aan het publiek gepresenteerd.

‘Starry Night’ is zeker qua gitaarspel het summum op de cd. Je ontkomt niet aan de invloeden door zowel Jimi Hendrix en Eric Johnson met daarin Bonamassa-achtige gitaarsolo’s maar het is zeker geen kopie van wat grootmeester JB doet. Qua gitaarspel laat Ryan zien zich absoluut te kunnen meten aan de grootmeesters van de blues tegen wie hij altijd zo opkijkt. Starry Night is misschien wel een van de beste song op ‘Redefined’.

Wie van slide-gitaar houdt zal zich zeker aangesproken voelen door ‘Blues Knockin’ At My Door’. Veranderingen in ritme en bekende gitaarrifs sluiten naadloos op elkaar aan, McGarvey blijkt vervolgens het hele fretboard te bespelen en maakt het tot een oorstrelend geheel.

‘Prove Myself’ is een bijna acht minuten durend gitaarspektakel waarin Ryan ‘Gonna prove Myself’ zingt.. Het is een bluesnummer met funky invloeden Hij hoeft zichzelf al niet meer te bewijzen, want ook met deze highlight doet hij dit al ruimschoots.

‘Blue Morning Night is een wat rustiger nummer in het genre van McGarvey en wordt gekenmerkt door aan aantal geweldige gitaarsolo’s, tot in de perfectie gedoseerd en gespeeld. Bijna niet van deze wereld.

Onwerelds, soms bijna Floydiaans en ongetwijfeld de topsong van deze cd is: ‘So Close To Heaven’, een nummer met gevoel voor dramatiek en een perfecte frasering, waarbij McGarvey zeker de onderscheiding ‘gitaargrootmeester’ verdient. ‘I Never felt so close to heaven’ zingt Ryan. Wij ook, want dit is hemels gitaarwerk. Het is wederom één van die songs die duidelijk laat horen dat Ryan streeft naar perfectionisme en dat dit misschien mogelijk wel de reden is dat we zo lang hebben moeten wachten op ‘Redefined’.

‘Downright Insane’ is een stevige bluesrocker met, ongeveer op de helft, een ‘Insane’ gitaarsolo. Telkens weer pure magie, de gitaarsolo’s van deze artiest.

Indrukwekkende en overtuigende gitaarsolo’s zijn één van kenmerken van deze jonge gitarist, in ‘Pennies’ geldt dat overigens ook opnieuw weer voor de zang.

Een vreemde eend in de bijt is ongetwijfeld het laatste nummer ‘Four Graces’. De song is geheel instrumentaal en akoestisch gespeeld. Het gitaarspel doet een beetje denken aan Bonamassa’s ‘Woke up Dreaming’, echter de stijl en signatuur zijn geheel McGarvey en wordt gespeeld met een bijna niet te volgen vingervlugheid, zonder daarbij een nootje over te slaan. Wie nog niet overtuigd was van de skills van deze artiest is het zeker nu.

Afsluitend is deze cd een absolute aanrader voor iedere liefhebber van het bluesrock-genre; voor een ieder die houdt van flitsende gitaarsolo’s, overtuigende zang, zorgvuldig gekozen teksten en van iets anders dan weer een kopie van de zoveelste. Eén van zijn belangrijkste muzikale kenmerken is misschien wel de passie en het gevoel waarmee hij zijn werk brengt. ‘Blues with a soul’, zoals hij het zelf noemt. McGarvey is een jonge artiest die een geheel eigen signatuur heeft ontwikkeld, die zich onderscheidt van zovele andere artiesten. We mogen deze zeker de McGarvey-Signature noemen. Zeer zeker zijn er invloeden van Hendrix, Johnson, Shepherd en Bonamassa, maar Ryan is er in geslaagd om uit deze invloeden een geheel eigen stijl te abstraheren, iets wat vele andere artiesten niet lukt.

De kans is zeer groot dat deze cd in de hoogste regionen van bestverkopende cd’s 2012 terecht komt. Momenteel is Ryan McGarvey bezig aan zijn derde Europese toer met zijn twee ‘brothers in music’ Bjorn Hamre en Justin McLaughlin, bandmanager en vader Pat McGarvey en Europees Toermanager Manni Küsters. Na de diverse optredens blijken de cd’s al als warme broodjes over de toonbank te gaan en ik ben benieuwd hoe lang de voorraad voldoende is.

Win gesigneerde CD !

BluesMagazine.nl mag onder de inzenders een speciaal gesigeerde CD verloten! Interesse? Vul onderstaand deelname formulier in

Fill out my online form.

Actie loopt tot 15 juni 2012, winnaars worden via de e-mail op de hoogte gebracht!

Alleen mensen die zich geabonneerd hebben op de nieuwsbrief van BluesMagazine.nl komen in aanmerking. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan nu aan …. het kost u niets!!

Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

Voor wie de Ryan McGarvey-band wil boeken: Europese boekingen zijn mogelijk bij Bluesmoose Bookings: http://www.bluesmoosebookings.com/

Mocht u McGarvey en band nog live aan het werk willen zien in Nederland, dan zijn de volgende data nog mogelijk.
– QBus, Leiden, 22 mei, 21:00 uur.
– De Comm, Groesbeek, 27 mei 20:00 uur (akoestisch)
– Highlands Festival, Amersfoort, 2 juni

9 juni a.s. in de ‘Low Spirits Bar & Stage’ de officiële USA-release van ‘Redefined’

‘Redefined’ kost 15 euro en na de diverse optredens nemen bandleden Ryan, Bjorn en Justin alle tijd om voor u uw cd te signeren. Wilt u iets meer weten over deze artiest, bezoek dan http://www.ryanmcgarvey.com.

Een listing van alle nog komende gigs van de 3de Europese toer:

> 22.05. NL – Leiden, QBus
> 23.05. DE – Bremen, Meisenfrei
> 24.05. DE – Torgau, Kulturbastion
> 25.05. DE – Übach-Palenberg, Outbaix
> 26.05. NL – available
> 27.05. NL – Groesbeek, Café de Comm – enigste Acoustiese optreden in deze tour.
> 28.05. NL – available
> 29.05. DE – Ingolstadt Blues Fest, Neue Welt
> 31.05. DE – Isernhagen/Hannover, Blues Garage
> 01.06. DE – Rheinberg, Schwarzer Adler
> 02.06. NL – Amersfoort, Highlands Festival
> 03.06. DE – Viersen – Saal Birgit

Ryan McGarvey