Ry Cooder - Pull Up Some Dust And Sit Down

Ry Cooder – Pull Up Some Dust And Sit Down
Label: Nonesuch / Release: 26 augustus 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Eric Campfens

Na de fantasievolle, haast magisch-realistisch te noemen trilogie “Chavez Ravine”, “My Name Is Buddy” en “I, Flathead” is de veelzijdige en niet in een hokje te vangen Ry Cooder weer met beide benen om de grond teruggekeerd. Dat hij zijn mening nooit onder stoelen of banken stak mag bekend zijn en ook op dit album toont hij zijn engagement met de maatschappij. Wat dat betreft put hij uit een lange traditie van protestzangeres, die stuk voor stuk hun stempel op hem hebben gedrukt. Als voorbeelden noem ik Woody Guthrie en Leadbelly.

“Pull Up Some Dust And Sit Down” bestaat uit veertien nummers waarin Cooder zijn kritiek uit op de huidige samenleving. De teksten zijn afwisselend boos, soms woedend en bij wijle diep emotioneel. Maar soms toch ook met humoristische teksten. Met wrange humor en zelfs een tikje satirisch. Cooder beschrijft de erbarmelijke toestand in de wereld en in de VS in het bijzonder voor wat betreft de graaicultuur van de banken, de anti-immigratie beweging, de steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm en de steeds voortdurende oorlogen in het Midden Oosten.

Zijn aanklacht tegen de banken wordt bezongen in de aansprekende titel “No Banker Left Behind”. In “El Corrido De Jesse James” droomt de oude boef aan zijn terugkeer uit het hiernamaals om op Wall Street wat van de oude Wilde Westen-gerechtigheid te brengen. “Baby Joined The Army” is een felle aanklacht tegen de recruteringspolitiek van de Amerikaanse regering en “Christmas Time This Year” beschrijft de terugkeer van verminkte en dode soldaten uit een zinloze oorlog. Het laatste is een nummer die tijdloos is en ook veertig jaar geleden gezongen had kunnen worden. En waarschijnlijk over veertig jaar nog steeds.
Een van de grappigste nummers, ondanks het onderwerp, is “John Lee Hooker For President”. Het is een aanklacht tegen de politiek maar in deze vorm haast hilarisch. Stel je eens voor dat John Lee Hooker president was geworden

Everyone gets one bourbon, one scotch, one beer
Three times a day if they stay cool
And little chill’uns get milk, cream and alcohol
Two times a day if they stay involved in school

En dat allemaal omlijst met Cooder, die zingt en speelt als Hooker, mét de bekende footstomp.

“Pull Up Some Dust And Sit Down” is weer een uitstekend album van deze grandioze muzikant. Behalve een muzikaal juweeltje zijn hier vooral de teksten van belang. Ga er eens goed voor zitten, het zal je niet los kunnen laten. 


Tracklist
1. No Banker Left Behind
2. El Corrido De Jesse James
3. Quick Sand
4. Dirty Chateau
5. Humpty Dumpty World
6. Christmas Time This Year
7. Baby Joined the Army
8. Lord Tell Me Why
9. I Want My Crown
10. John Lee Hooker For President
11. Dreamer
12. Simple Tools
13. If There’s a God
14. No Hard Feelings


Ook op Blues Magazine ...