Foto Recensie: Ruzz Guitar’s Blues Revue - The Heist

Ruzz Guitar’s Blues Revue – The Heist
Format: CD / Label: Rhythm Bomb Records
Releasedatum: 9 november 2018

Tekst: Peter Marinus

Er is weer een nieuwe release op het Rhythm Bomb label verschenen en, ja hoor, het is weer een feest! Dit keer afkomstig van de Britse formatie Ruzz Guitar’s Blues Revue uit Bristol. Een band rond gitarist Ruzz Guitar, een gitarist die geïnspireerd werd door o.a. Wilko Johnson, Brian Setzer en Jimmie Vaughan.
Hij wordt bijgestaan door Mike Hoddinott (drums), Joe Allen (staande bas), Rachel Hutchinson (tenorsaxofoon), Sean McBride (tenor- en baritonsaxofoon) en Paul Field (trompet) terwijl Paul Quinn (piano en Hammondorgel), Tommy Harkenrider (gitaar) en Pete Gage (piano, zang, ex-Dr. Feelgood) te gast zijn.
Vanaf het begin tot het eind van dit album is het swingen geblazen op dit album, met een enkel rustpuntje.

Het start allemaal met de heerlijk swingende rhythm & blues instrumental The Heist waarin Ruzz met zijn hard twangende Gretsch gitaar een zwaar surf (of Batman) luchtje aan dit nummer geeft terwijl de blazers krachtig doorpompen. Het swingen gaat onverbiddelijk voort in de jazzy swinger Back Home To Stay waarin de geest van Louis Jordan vrolijk rondwaart terwijl er ook de nodige rockabilly invloeden voorbij dwarrelen. Rock With You is een luie bluesyshuffle met rauwe vervormde zang en warme blazers. Ruzz levert een priemende gitaarsolo af. Hij dringt zich nergens op dit album op de voorgrond maar heeft vooral een dienende bandfunctie.
I UsedTo Love You is een rauwe rhythm & blues rocker in de beste Dave Edmunds traditie met grommende zang, zoemende gitaarrifs, een rockende piano en messcherp gitaarwerk. In de pompende, soulvolle rocker Saints & Sinners valt de pompende Bo Diddley beat op en dient zich automatisch een Dr. Feelgood-achtig geluid aan. De weergaloos swingende gitaar van Ruzz staat centraal in de instrumentale rockabilly van Juke Joint Shakedown, een nummer met duidelijke referenties naar het geluid van het Brian Setzer Orchestra. Wilko Johnson kijkt grijnzend toe in de pompende shuffle Mine All Mine met zijn staccato hakkende gitaarriffs en krachtige blazers.
Een rustpuntje dient zich aan in de soulballad Home To Me, waarin invloeden van “Bring It On Home To Me” en Joe Cocker terug te vinden zijn. High-Stakes Hustle opent met Sandy Nelson (“Let There Be Drums”)- achtige drums en gaat als instrumentale jazzswinger verder met de priemende gitaar van Ruzz in de hoofdrol. De Wilko Johnson-achtige shuffle Girl For Me, zonder drums overigens, sluit dit heerlijk swingende album in stijl af.

Liefhebbers van Britse blues en van weergaloos gitaarwerk kunnen dit album blindelings aanschaffen!Tracklist:
01. The Heist
02. Back Home To Stay
03. Rock With You
04. I Used To Love You
05. Saints & Sinners
06. Juke Joint Shakedown
07. Mine All Mine
08. Home To Me
09. High-Stakes Hustle
10. Girl For Me

Website: Ruzz Guitar’s Blues Revue


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.