RUV – U
Format: Vinyl / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 15 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Bij de recensie van hun vorige mini-alum ‘R‘ deed ik al een oproep aan Jan Smeets om de band RUV uit Enschede op Pinkpop neer te zetten. En nu, na beluistering van hun nieuwe volwaardige album ‘U’, doe ik dat gewoon nog een keer!!!
Deze band hoort daar gewoon thuis met hun eigenzinnig klinkende rock. Je begrijpt het al, ik ben al net zo positief over het nieuwe album als over het vorige (mini) album.

Ruud Gielen (drums), Jeroen Bielen (zang, bas) en Jim Zwinselman (gitaar) flikken het gewoon weer! Hun nieuwe album staat weer vol met snoeiharde eigenzinnige rock waarin invloeden als Sjako!, Nirvana, Big Country, Soundgarden en XTC tot een zeer eigen geluid verwerkt worden.

Luister maar eens naar de opener, Submarine. Een zeer grofkorrelig groovend nummer waarin alle RUV kenmerken weer aanwezig zijn. Lompe groovy gitaarriffs, een zeer funky ritmesectie en een eigenzinnige songstructuur. Vooral die modderige fuzzbas en die gierende noise gitaarsolo stalen mijn hart in dit nummer.
Ouroboros begint dromerig, psychedelisch met een constant aanwezige spanning, die uiteindelijk resulteert in een massief groovend nummer met een rauwheid die af en toe aan Nirvana doet denken. Dat het niet altijd spijkerhard hoeft te zijn bewijst Hypnagogia. Een instrumentaal nummer met een ingehouden atmosfeer en dromerig, bluesy gitaarwerk. Dit nummer gaat over in het majestueus stampende Echoes. Het gitaarwerk doet bij vlagen aan dat van Big Country denken. Een nummer vol variatie, waarin stampende rock afgewisseld wordt met psychedelische breaks.
Brother is voor hun doen een breekbaar bluesy nummer waarin het verzengend harde gitaarwerk echter niet ontbreekt. Qua intensiteit durf ik dit nummer in het Soundgarden kamp in te delen. Yokois een hilarisch nummer waarin Yoko Ono verantwoordelijk wordt gesteld voor de vernietiging van de 60’s. “The voice that destroyed the 60’s”. En dat allemaal in een stomende rocker met een rauw punky geluid.
In Satellite stoomt de band nog even lekker door. Als je goed naar deze lompe rocker luistert zal je zelfs XTC invloeden tegenkomen. De instrumental Soma is een breekbaar nummer waarin Jimi Hendrix invloeden (“Angel”) te bespeuren zijn. Daarna is weer tijd voor zo’n massief rondstampende rocker in Animals met zijn massieve grooves.
In de afsluiter Strange gaat de band op de funky toer, geleid door een hard zoemende bas. Een afsluiter vol zinderende spanning.

Aangezien ook het eerste volwaardige album van RUV een zeer overtuigend en vooral eigenzinnige release is geworden., kan Jan Smeets toch eigenlijk niet meer om deze band heen. Trouwens, wedden dat het volgende album V gaat heten?


Tracklist:
01. Submarine
02. Ouroboros
03. Hypnagogia
04. Echoes
05. Brother
06. Yoko
07. Satellite
08. Soma
09. Animal
10. Strange

Website: RUV


Ook op Blues Magazine ...