RUV – R (EP)
Format: CD – Vinyl / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 11 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Ik heb vraagje aan Jan Smeets van Pinkpop. Aangezien u vaak talentvolle nieuwe Hollandse bands een kans geeft op uw festival zou ik u willen attenderen op het trio RUV uit Enschede. Een eigenwijze band, die rock speelt waarin van allerlei spannends aan de hand is. Als u het dan toch wilt vergelijken met een andere band zou ik zeggen dat het ietwat weg heeft van nog zo’n avontuurlijke Nederlandse band Sjako!
Jeroen Nielen (zang en bas), Ruud Gielen (drums) en Jim Zwinselman (gitaart) debuteerden op het Ribs & Blues Festival in 2016, dus ze hebben al festival ervaring. Daarnaast deden ze ook nog ervaring op als support act voor grootheden als Vandenberg’s Moonkings, Ten Years After en Joanne Shaw Taylor.
En ze hebben net een EP met zes nummers uitgebracht.

De EP begint met Eye Of The Storm, een nummer dat vanuit aanzwellende atmosferische klanken, via zacht tikkende rock, langzaam werkt naar pompende maar ook melodieuze rock. Ik hoorde er zelfs wat Jan Akkerman-achtige loopjes voorbijkomen. Van Constructive Demolition is een hilarische clip op YouTube te bewonderen. In deze pompende rocker, die ook ingetogen gedeeltes bevat, zit de felheid van Nirvana, het beukwerk van een John Bonham en een bluesy versie van Sjako! verstopt. En dat allemaal in één nummer.
Antidote is een sluipende rockshuffle met een voortdurend dreigend sfeertje en mooie twang gitaar. Het nummer ontwikkelt zich tot een nummer waarin zelfs Muse in terug te horen is. Dat Muse geluid is deels ook te horen in het spacey Chasing Dragons met losjes, maar zeer doeltreffend, roffelende drums.
RUV wordt vaak als bluesrock trio afgeschilderd maar dat is een wat te beperkte omschrijving voor deze band. Devil In Me mag dan een bluesrock shuffle zijn maar dan wel eentje die door RUV op geheel eigen wijze wordt ingekleurd en dat doen ze door er een flinke hoeveelheid melodieuze rock doorheen te mengen samen met gemeen hard gitaarwerk.
Na een zeer breekbaar begin gaat Endless Summer over in een loodzware rock ballad.

Zoals u al uit deze recensie kunt opmaken, meneer Smeets, kunt u eigenlijk niet meer om deze band heen. Gaarne verneem ik van u of RUV volgend jaar op Pinkpop te zien zal zijn. Ze verdienen het!Tracklist:
01. Eye Of The Storm
02. Constructive Demolition
03. Antidote
04. Chasing Dragons
05. Devil In Me
06. Endless Summer

Website: RUV