Foto Recensie: Ruthie Foster - Joy Comes Back

Ruthie Foster – Joy Comes Back
Format: CD / Label: Blue Corn Music
Releasedatum: 24 maart 2017

Tekst: Bennuman

Prachtig nieuw album van deze met prijzen overladen zangeres: Ruthie Foster.

Zij werd geboren op 10 februari1964 in Gause, Texas in een familie van gospelzangers. Op haar veertiende was ze soliste in het plaatselijke koor. Later verhuisde ze naar Waco, Texas, studeerde muziek en geluidstechniek en werd zangeres in een bluesband en trad veelvuldig op in bars.

Na haar studie ging ze bij de Marine en werd zangeres bij de marine-band ‘Pride’. Na haar diensttijd vertrok ze naar New York waar ze vaak optrad in folk-en bluesclubs. Atlantic Records ontdekte haar en bood haar een platencontract aan met het idee om haar als popzangeres te lanceren. Daar lag echter niet haar interesse, zij wijdde zich liever aan de verschillende muziekstromen uit haar jeugd, zoals de Amerikaanse roots muziek.
In 1993 ging zij weer terug naar Texas omdat haar moeder ernstig ziek was en begon te werken als cameravrouw en productie-assistente bij een televisiestation. In 1997 bracht zij haar eerste album uit, genaamd ‘Full Circle’ op het Blue Com Music label. Daarna ging het hard: in 1999 ‘Crossover’, in 2002 ‘Runaway Soul’ en het live-album ‘Stages’ in 2004. Vele albums volgden elkaar op en haar eerste Grammy nominatie voor ‘Best Blues Album’ kreeg zij in 2010, later volgden er meer, maar ook Blues Award nominaties en winners. Zij treedt op en toert samen met grote namen als The Allman Brothers Band, Susan Tedeschi, Bonnie Raitt, Warren Haynes en The Blind Boys of Alabama.
Haar optredens zijn spectaculair en gepassioneerd. Ze speelt en vooral zingt een mix van Americana, blues, rock, folk en gospel. Ook buiten Amerika treedt zij regelmatig op; in Italië, Duitsland, Spanje en regelmatig in Nederland (Paradiso en North Sea Jazz).

Zoals ik al aan het begin van deze bespreking zei, ‘Joy Comes Back’ is een prachtig album. Gevarieerd qua stemming en stijl, haar krachtige, gepassioneerde stem die, of ze zacht of voluit zingt, keer op keer voor kippenvel zorgt.
Het album opent met een mooi liefdeslied, het soulvolle What Are You Listening To, daarna het krachtig rockende Working Woman. Het derde nummer, Joy Comes Back, is een echte, juichende, bijna ontsporende gospel met mooi gitaarspel van Derek Trucks.
Open Sky een slow ballad, zuiver-zoet gezongen net als het volgende nummer Good Sailor (”smooth seas never made good sailors”). Het zesde nummer heet War Pigs en is een vlijmscherpe song met een vlammende tekst die ze bijtend zingt, begeleidt door een snerpende, echoënde, rauwe bluesharp die op een gegeven moment een duivels duet met haar aangaat.
Loving You Is Sweeter Than Ever hebben we echt even nodig na het vorige nummer; positief en sterk als een mantra. Richland Woman Blues, een gospel in de oude stijl waarbij haar stem klinkt alsof je een 78 toeren plaat op hebt staan. Maar in het geheel niet storend, het klinkt prima, het hoort erbij.
Abraham is kippenvel! De muziek heeft hier slechts een ondersteunende taak, haar stem, daar gaat het hier om en de tekst is subliem. Het laatste nummer is het indrukwekkende en troostende Forgiven.

Op 7 juni aanstaande treedt zij, net als vorig jaar, weer op in Paradiso Noord, Tolhuistuin in Amsterdam. Als je de kans hebt zou ik haar zeker gaan zien.

Tracks:
01. What Are You Listenin’ To
02. Working Woman
03. Joy Comes Back
04. Open Sky
05. Good Sailor
06. War Pigs
07. Loving You Sweeter
08. Richland Woman Blues
09. Abraham
10. Forgiven

Website: Ruthie Foster

Tour:
4 juni: Schöppingen – Grolsch Blues Festival
7 juni: Amsterdam – Paradiso Noord, Tolhuistuin


Ook op Blues Magazine ...