Ruby Turner – That’s My Desire (EP)
Format: CD – Digital / Label: RTR Productions
Releasedatum: 29 juni 2018

Tekst: Fons Delemarre

 Kleine geschiedenis vooraf. Geridderde (MBE) R&B zangeres Ruby Turner (Montego Bay, Jamaica, in 1958; sommige bronnen zeggen 1962), zong in de jaren 80 bij de Britse blueslegende Alexis Korner. Ook was ze te horen op platen van UB40 en Culture Club.
Op eigen gelegenheid maakte ze zo’n vijftien albums, die behoorlijk goed verkocht werden. Haar hoogste plaats met een single was nr. 27 met  I’d Rather Go Blind in England in 1987.

Turner is o.a. te horen op albums van Bryan Ferry, Steve Winwood, Steel Pulse en Mick Jagger. Met Jools Holland had ze een zeer lange en vruchtbare samenwerking en zong ze op vrijwel alle albums van Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra.
In 2015 verscheen Jools & Ruby, een selectie van Turner’s en Holland’s favoriete songs van het repertoire van Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra.

Op deze EP uit 2018 gaat Turner terug naar de tijd van de ‘oude’ rhythm & blues, een genre dat ze perfect beheerst. Ook de cover van ‘That’s My Desire’ straalt een en al retro uit. Heerlijk, voor de liefhebbers. De vijf nummers blijken al 18 (!) jaar geleden opgenomen te zijn toen ze speelde in het toneelstuk A Streetcar Named Desire’. In alle opzichten een vintage productie, dus, inclusief de zwart-wit foto op de cover.
De EP klinkt jazzy, soepel swingend, met een prominente rol voor de piano in de begeleiding. Ritmesectie –natuurlijk- contrabas en drums met brushes. Op ‘That’s My Desirelaat Ruby Turner horen hoeveel feeling ze heeft voor de oude rhythm & blues. Met dit kleine, nostalgische, album laat ze horen dat haat stem terecht vergeleken wordt met die van Aretha Franklin en Oletta Adams.
Beoordeel zelf in welke mate dat klopt. Hopelijk zijn er 18 jaar geleden meer songs opgenomen en kunnen we (rond Kerst?) een heel album tegemoet zien.


Tracks
01. Snatch and Grab It
02. New Orleans Blues
03. Blow Top Blues
04. That’s My Desire
05. Thrill Me

Website: Ruby Turner


Ook op Blues Magazine ...