ruben-hoeke-band-sonic-revolver

Ruben Hoeke Band – Sonic Revolver
Format: CD – Download / Label: Butler Records
Releasedatum: 23 September 2016

 Tekst: Filip Heidinga

Als ik de cd van de Ruben Hoeke Band binnenkrijg stuur ik meteen iedereen de deur uit, haal de bel van het stroom en zet alle telefoons uit. Vervolgens loop ik nog even naar de buren om alvast mijn excuses aan te bieden voor het geluidsoverlast het komende uur. Hier ga ik even goed voor zitten met de cd-speler op volume tien.

Ondanks zei Ruben Hoeke nog in een interview met Jeroen Bakker (zie volledig interview hier: https://bluesmagazine.nl/interview-ruben-hoeke-blijkbaar-zit-zo-elkaar/ ) dat dit weleens zijn beste album kon zijn. Hij speelt intussen alweer een jaar met zijn nieuwe band en dit is het eerste album in de nieuwe bezetting. In de nieuwe bezetting spelen Ruben’s broer Eric Hoeke drums en Lucas Pruim zingt en schrijf alle teksten voor de band. En Paul Brandsen speelt nog steeds bas, net als in de vorige bezetting van de band.

Het eerste nummer That’s The Boogie knalt meteen uit de boxen en is het enige nummer dat niet door Ruben Hoeke en Lucas Pruim is geschreven. Het is een cover van The Rob Hoeke Rythm & Blues Group waarmee de vader van Ruben en Eric in 1971 veel succes mee had. Pet The Fat Cat (Milk Her Sugar) knalt al net zo hard als het nummer ervoor en laat horen dat Ruben Hoeke een goede keuze heeft gemaakt toen hij Lucas Pruim vroeg om bij de band te komen. Pruim zong hiervoor in een hardrock band en dat is duidelijk te horen aan nummers als Pet The Fat Cat en Cyanide Fire. Maar ook wat rustigere nummers zoals A Naked Phrase, wat tussen voorgenoemde nummers zit, kan Pruim zonder problemen aan. Ondertussen speelt Ruben Hoeke zelf de sterren van de hemel, maar altijd in dienst van het nummer. Dit is echt een band album en niet van een gitarist met een begeleidingsband. Elk bandlid krijgt alle ruimte en de energie en plezier spatten dan ook van het album. Liar Liar (Panties On Fire) is weer een steviger nummer en is één van de eerste hoogtepunten op het album. Ook het volgende Hour-E-Cow is van hetzelfde niveau met een heerlijke gitaarsolo in het midden van het nummer. Proof Of Monsters is weer een wat rustiger nummer met wederom zeer mooie teksten van Lucas Pruim. Met Fresh From The Mother gaat het gas er weer vol op en het nummer knalt weer uit de boxen. Op het einde van het nummer zit nog een saxofoon solo van Wiek Vermeulen, die misschien niet zo goed bij Fresh From The Mother past maar wel een mooie intro is voor het volgende nummer Selling To Sell. Selling To Sell heeft een erg mooie opbouw en een vreemde sfeer, wederom een hoogtepunt op het album. Een sample van een speech van Donald Trump draagt bij aan de vreemde sfeer. C-C-C-C-C-C-Come On! gaat weer vol gas met een erg mooie tempo wisseling in het midden om daarna weer vol gas een gitaarsolo te spelen. Bell Tower begint met een mooi onder onsje van de Hoeke broers en is een lekker rock nummer. Live Today begint met de Hammond van Niels Schutten, die ook op A Naked Phrase te horen was. Als ik een favoriet van het album moet aanwijzen dan is dat Live Today. Het nummer, van ruim vijf minuten, heeft een prachtige opbouw en songtekst. Live moet dit nummer helemaal geweldig zijn. Het laatste nummer Time mag van mij veranderd worden in No Time. Het nummer duurt nog geen twee minuten en krijgt gewoon te weinig tijd om zich te ontwikkelen.

Na de eerste keer luisteren is het tijd om het boekje uit de cd te halen en de songteksten te lezen. Met het boekje in mijn hand luister ik de cd nogmaals, maar nu met hoofdtelefoon op.

Kortom: Ik ben het eens met Ruben Hoeke: dit is zijn beste album tot nu toe. En dan te bedenken dat de Ruben Hoeke Band live nog veel beter is dan op een studio album. Gelukkig treden ze veel op dus kans genoeg om deze top band te bekijken maar vooral te beluisteren.

Tracklist:
01. That’s The Boogie
02. Pet The Fat Cat (Milk Her Sugar)
03. A Naked Phrase
04. Cyanide Fire
05. Liar Liar (Panties On Fire)
06. Hour-E-Cow
07. Proof Of Monsters
08. Fresh From The Mother
09. Selling To Sell
10. C-C-C-C-C-C-Come On!
11. Bell Tower
12. Live Today
13. Time

Website: Ruben Hoeke Band


Ook op Blues Magazine ...