Royal Southern Brotherhood – The Royal Gospel

Royal Southern Brotherhood – The Royal Gospel
Format: CD / Label: Ruf Records

Releasedatum: 24 juni 2016

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

De eerste cd van de The Royal Southern Brotherhood, die zo’n vier jaar geleden  uitkwam, vond ik al meesterlijk maar deze is nog beter. In 2012 was de line-up: Devon Allman (gitaar, zang), Cyril Neville (percussie, zang), Mike Zito (gitaar, zang), Charlie Wooton (bas) en Yonrico Scott  (drums). Mike Zito en de zoon van Greg Allman, Devon Allman hebben plaats gemaakt voor de getalenteerde Bart Walker en de zoon van een andere, nu al legendarische muzikant, Jimmy  Vaughan: Tyrone  Vaughan. Ook bassist Charlie Wooton heeft de band verlaten en hij is vervangen door Darrell Phillips.

De cd ‘The Royal Gospel’ opent met Where There’s Smoke There’s Fire, een nummer dat creatief voortborduurt op de Southern Rock traditie. De stem van Cyril Neville maakt het nummer speciaal en het gitaarwerk is degelijk en van grote klasse. Hoe goed de ritme sectie is wordt duidelijk op het funky I’ve Seen Enough To Know, waar ook Norman Caesar te horen is op het Hammond orgel. Norman Caesar speelt overigens op meer nummers mee. Op reggae-achtige Blood Is Thicker Than Water hoor je dat de uitstekende gitarist Bart Walker ook beschikt over een soulvolle stem. De combinatie van de stemmen van Cyril and Bart maakt het nummer uniek.
Andere hoogtepunten van deze cd zijn het soulvolle and bluesy I’m Comin’ Home en het ingetogen gezongen nummer Face Of Love met mooi akoestisch en elektrisch gitaarwerk. De bijna één uur durende cd wordt afgesloten met toch nog wordt gospel  in het nummer Stand Up. Het is beslist geen gospelplaat geworden, maar een originele mix van diverse Amerikaanse muziekstijlen (Rock, Blues, Soul etc.) door topmuzikanten.

De cd werd opgenomen in de Dockside Studios, Louisiana en mooi geproduceerd door David Z. Het klinkt echt alsof de band live staat te spelen.

Kortom:
Wat ik in 2012 schreef over de debuut cd van The Royal Southern Brotherhood geldt zeker voor deze cd: Alle nummers op deze gevarieerde cd zijn meer dan geweldig, en ik zeg wederom: Luister  en laat de muziek je overtuigen.

THE ROYAL GOSPEL Royal Southern Brotherhood Blood Trailer

Tracklist
01. Where There’s Smoke There’s Fire
02. I’ve Seen Enough To Know
03. Blood Is Thicker Than Water
04. I Wonder Why
05. I’m Comin’ Home
06. Everybody Pays Some Dues
07. Face Of Love
08. Land Of Broken Hearts
09. Spirit Man
10. Hooked On The Plastic
11. Can’t Waste Time
12. Stand Up

Website: Royal Southern Brotherhood

Royal Southern Brotherhood - I've Seen Enough To Know

 


Ook op Blues Magazine ...