royal-southern-brotherhood-heartsoulblood

Royal Southern Brotherhood – Heartsoulblood
Format: CD – Label : Ruf Records – Releasedatum: 16 Juni 2014

Tekst: Nineke Loedeman

Soms pakt een album je direct en soms moet je in een album groeien, zeg maar dat je bij iedere keer dat je ‘m draait, meer en meer mooie dingen ontdekt. Dat laatste gebeurde mij met Heartsoulblood, het derde album van de Royal Southern Brotherhood. Een broederschap bestaand uit gitaristen Devon Allman en Mike Zito, percussionist Cyril Neville en aangevuld met drummer Yonrico Scott en bassist Charlie Wooton. Sinds de release van hun eerste gelijknamige album in 2012 en de live cd/dvd ‘Songs From The Road’ in 2013 hebben de heren niet echt stilgezeten. Ruim twintig landen deed de band aan in zijn omvangrijke wereldtour. Deze zogenaamde “supergroep” mengt op onnavolgbare wijze blues, rock, funk en soul tot een pittig stoofpotje.

Opener ‘World Blues’ wordt gedragen door een lekkere snerpende slidepartij, en Mike’s indringende stem krijgt al gauw bijval van Cyril en Devon. Een fijne funky blues binnenkomer. Gevolgd door het wat mainstream klinkende, maar zeker niet mindere ‘Rock ‘n Roll‘, een nummer oorspronkelijk geschreven voor de Neville Brothers. De track bevat een lekker vette slidepartij, een stampende beat en de ruige stem van Cyril.

‘Groove On’, gebaseerd op de relatie van Charlie Wooton en zijn vrouw Tracy, wordt door de ietwat vlak klinkende Devon gezongen, maar wát een sound in dit nummer. Alles begint te swingen en te bewegen. Een geweldige percussiepartij van Cyril, in een perfect samenspel met ritmetandem Yonrico en Charlie. Het funky ‘Here It Is’ heeft een sterke openings baslijn van Charlie, die hiermee een zompige basis legt waarbij Cyril’s zang nét dat beetje extra toevoegt.

Texas bluesrock voert de boventoon in ‘Ritual’, welke wordt gezongen door Mike en diens stem spreekt mij sowieso het meest aan: meeslepend, sexy, ruig en bovenal emotievol. De pompende beat werkt hier helemaal aan mee en de ruige snerpende gitaarsolo maakt het plaatje compleet. Bring out your love tonight…

Dat over Mike’s stem gezegd hebbende, zingt Devon daarentegen wel een moordpartij op het mooie soulvolle ‘Shoulda Known‘, met tussendoor een prachtige akoestische gitaarsolo. Een van de andere rustpunten van dit album is het zwoele en zoetgevooisde ‘She’s My Lady’ waarbij het prachtige gitaarspel van Devon en Mike mooi tot zijn recht komt. ‘Takes A Village’ is weer zo’n typisch Zito nummer. In dit nummer beschrijft hij hoe moeilijk het soms is om een gezin groot te brengen. Behoorlijk meeslepend en intens, zowel in zijn tekst als in de muziek. De conga’s van Cyril bepalen hierbij sterk de sound van deze song, gecompleteerd met zo’n mooie solo slide partij van Mike.

Kippenvelnummers: Groove On, Ritual, Shoulda Known en It Takes A Village.

ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD "Groove On" 6-1-14

De specifieke sound van dit album wordt samengesteld door de percussie- en vocale talenten van Cyril Neville tezamen met twee gitaristen die elk hun eigen kenmerkende stijl in zowel gitaar als zang hebben: Mike Zito en Devon Allman. Niet te onderschatten zijn daarbij de kwaliteiten van drummer Yonrico Scott en bassist Charlie Wooton, zij leggen nl. een bijzonder strakke en solide basis.

‘Heartsoulblood’ zit vol energie en doet swamp, rock, blues, soul en funk samensmelten tot één geheel. Dit album omvat nummers van vijf goede muzikanten, die als één band hun muzikale gevoelens vol passie weergeven. Goede, harmonieuze vocalen, een strakke groovy ritmesectie en vlammend gitaarwerk zorgen ervoor dat dit schijfje echt nog heel vaak in mijn cd-speler gaat belanden.

Heartsoulblood wordt opgedragen ter nagedachtenis aan Tommy Lund. De begin dit jaar overleden Tommy heeft zich bijzonder sterk gemaakt om de Royal Southern Brotherhood te promoten in Europa.

Track List:
World Blues
Rock And Roll
Groove On
Here It Is
Callous
Ritual
Shoulda Known
Let’s Ride
Trapped
She’s My Lady
Takes A Village
Love And Peace

Royal Southern Brotherhood Live Data 2014
5 September – North Sea Jazz Club, Amsterdam
6 September – BluesRock Tegelen
16 Oktober – la Tentation, Brussel

Kijk voor meer tour data op de website: www.royalsouthernbrotherhood.com/
of in de Blues Magazine concertagenda.


Ook op Blues Magazine ...