royal southern brotherhood dont look back

ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD – DON’T LOOK BACK
Format: CD / Label: RUF Records
Releasedatum: 26 mei 2015

Door: Walter Vanheuckelom

Voordat de jongens van de Royal Southern Brotherhood nog maar een snaar aangeraakt hadden sprak met al van een nieuwe super band. In de Zuidelijke Staten van Amerika, waar muziek nog religie is, zijn er twee rock bloedlijnen die tot de verbeelding spreken. Bij de oprichting van de Royal Southern Brotherhood zaten beide bloedlijnen in de band. Cyril Neville, één van de Neville brothers, en Devon Allman, zoon van Gregg Allman vormden samen met Mike Zito, Charlie Wooton en Yonrico Scott de originele RSB. In 2012 verschijnt het debuut album “Royal Southern Brotherhood” en twee jaar later is er de opvolger “Heartsoulblood”. In 2013 speelden ze nog een onvergetelijk concert op het Blues Festival in Peer. Een paar jaar later onderging de band een drastische verandering. Steun pilaren Mike Zito en Devon Allman verlieten de band en Bart Walker, de comin’ man in Amerika, en Tyrone Vaughan, neef van Stevie Ray, kwamen de band versterken. Op het album verlenen verder Ivan Neville op de toetsen, saxofonist Jimmy Hall en tropettist Paul Armstrong hun medewerking. Dat er een nieuwe wind waait in de band staat vast en dat ze alleen maar vooruit kijken is te merken aan de titel van het album, namelijk ‘Don’t Look Back’. Het album werd opgenomen in de magische Fame Studio’s in Muscle Shoals, Alabama, en Tom Hambridge was de producer. Deze laatste is een Grammy Award winnaar en werkte al samen met grote namen als Buddy Guy en George Thorogood.

Ook in de titel van het opening nummer ‘I Wanna Be Free’ klinkt de bevrijding van de nieuwe Royal Southern Brotherhood. Deze up tempo rock song bevat een verschroeiende groove van drummer Yonrico Scott en de gitaristen Bart Walker en Tyrone Vaughan duelleren meteen op het scherpst van de snede. De ritme sectie met Yonrico en Charlie Wooton blijven de knappe grooves uit hun mouwen schudden in de bluesrocker ‘Reach My Gal’. We krijgen een heel andere RSB te horen in het titel nummer ‘Don’t Look Back’. Charlie begint met jazzy baslijnen en even later horen we Bart Walker op de banjo. De Hammond B3 van Ivan Neville krijgen we uitgebreid te horen in de funky nummers ‘Hit Me Once’ en ‘The Big Greasy’. Bassist Charlie zorgt voor de funky groove in deze twee songs en de stem van Cyril Neville klinkt erg goed en vol. De vervormde gitaar geluiden van Bart en Tyrone in ‘The Big Greasy’ geven een lekkere surplus aan het nummer. De jongens klinken heel rauw in de Southern blues rocker ‘Hard Blues’. De gitaren zijn steeds aanwezig met erg sterke riffs. Dit is een erg mooie song. De volgende soulvolle blues ballade ‘Better Half’ is een eerbetoon aan de vrouwelijke wederhelft. De mooie, maar zoete en verleidelijke samenzang van de jongens maakt het misschien wel iets te melig. De RSB gaat de Latino weg op met ‘Fenzi’. Cyril zingt met heel veel gevoel: Every child is a love child. Dat de werkelijkheid spijtig genoeg niet zo is weet iedereen van ons wel. Cyril op percussie en Yonrico op drums zorgen voor het heel dansbare Zuiderse ritme en Bart Walker zorgt met de mandoline voor het extra toetje.

Het liefdeslied ‘It’s Time For Love’ is het minste nummer op het album. Met ‘Bayou Baby’ gaat de RSB terug de bluesy weg op. Dit is blues vermengd met swamp en reggae en de steeds aanwezige ranzige bluesharp geeft de song de impuls die het nodig heeft en de gitarist met de bottleneck maakt het plaatje compleet. Met een Jimi Hendrix gitaar geluid wordt ‘They Do Not Make ‘Em Like You No More’ ingezet. De gitaar en de Wah Wah pedaal blijven het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig. De uptempo song is heel funky en trompettist Paul Armstrong draagt zijn steentje op een erg energieke en knappe manier bij. Dit opvallende nummer is een ode aan de gitaarhelden van vroeger. Een mooie mix van blues, soul en rock vinden we terug in het melodieuze ‘Come Hell Or High Water’. Het is een heel knap moment, wanneer alle instrumenten een twintig tal seconden zwijgen, behalve de drums van Yonrico en de stem van Cyril, die doen onder hun beiden verder. Het akoestische ‘Anchor Me’ is de rustige afsluiter van het derde album van RSB. ‘Don’t Look Back’ is een zeer gevarieerd album geworden met heel sterke songs, maar ook iets mindere nummers. Elke muziek liefhebber zal wel aan zijn trekken komen, want je vind op het album veel genres. Blues, rock, soul en funk zijn de voornaamste. Wie deze jongens aan het werk wil zien kan op 22 augustus naar het Swing Festival in Wespelaar, daar sluiten zij de tweede festival dag af.

Musicians
Cyril Neville: Vocals /Percussion
Bart Walker: Vocals/Guitar/Mandolin/Banjo
Tyrone Vaughan: Vocals/Guitar
Charlie Wooton: Bass
Yonrico Scott: Drums/Percussion
Ivan Neville: Hammond B3/Piano/ Clavinet
Jimmy Hall: Saxophone/Vocals
Paul Armstrong: Trumpet

Tracklist
01. I Wanna Be Free
02. Reach My Goal
03. Don’t Look Back
04. Hit Me Once
05. The Big Greasy
06. Hard Blues
07. Better Half
08. Penzi
09. It’s Time For Love
10. Bayou Baby
11. Poor Boy
12. They Don’t Make ‘Em Like You No More
13. Come Hell Or High Water
14. Anchor Me

http://www.royalsouthernbrotherhood.com/
https://www.facebook.com/royalsouthernbrotherhood


Ook op Blues Magazine ...