Rosie Carney – Bare
Format: CD / Label: Akira Records
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Ze is pas begin twintig en levert nu al een zeer indrukwekkend debuutalbum af. Ik heb het over de Britse singer-songwriter Rosie Carney. Als 15-jarige verhuisde zij naar New York en al snel werd zij door een label getekend. Dit label wilde Rosie de commerciële richting op duwen. Eigenzinnig als Rosie is, weigerde zij dat waarna het contract verbroken werd.
Rosie weet namelijk precies welke muzikale kant zij op wil. Een kant die met trefwoorden als “intiem”, “warm” en “sereen” het beste omschreven kan worden. Rosie is gezegend met een heerlijke warme, zwoele stem, die in de intieme nummers van haar debuut prima uit de verf komt. Qua stijl kan zij vergeleken worden met artiesten als Suzanne Vega en Katie Melua. Intieme, folky muziek dus.

Haar album opent met de intieme ballad What You’ve Been Looking For waarin Rosie’s heldere akoestische gitaarspel centraal staat. Een zwevend nummer met zacht brommende soundscapes.
Het intieme geluid blijft gehandhaafd in Bare. Rosie’s zwoele, hese zang zorgt in dit nummer voor een heel intieme sfeer. Het nummer is spaarzaam, maar doeltreffend, muzikaal ingekleurd door de akoestische gitaar, minieme piano en zachte soundscapes.
Thousand wordt samen gezongen met de Ierse singer-songwriter Lisa Hanngan en gaat over de oneerlijke strijd van Rosie’s grootmoeder tegen dementie. De warme stemmen geven dit nummer een extra gevoelige intieme dimensie, die nog eens extra benadrukt wordt door de stemmige cello. Een nummer waar je zwaar door geraakt wordt! In Winter wordt op treffende wijze het winterlandschap en de bijbehorende sfeer omschreven. Rosie’s intieme fluisterzang leidt je door het, wederom intieme, breekbare Humans waarin de cello wederom voor extra intimiteit zorgt.
Zacht zoemende soundscapes trekken je de breekbare ballad Awake Me in waarna je automatisch bedwelmd wordt door de intimiteit en warmte van het nummer. Rosie’s stem switcht moeiteloos van een zwoel naar een krachtig helder geluid. Zoey sluit hier naadloos op aan met zijn hemelse meerstemmige zang.
Orchid is een intiem deinende ballad waarin Rosie’s stem super zwoel klinkt. De prachtige soundscapes vormen een warm muzikaal decor voor Rosie’s stem en gitaar. Halverwege valt de band op passende wijze in. Your Love Is Holy is een toepasselijke titel voor een hemels intiem nummer met een statig muzikaal geluid.
7 is gevat in een haast ambient-achtig muzikaal decor waarin de warme stem van Rosie naadloos past. Het nummer ontwikkelt zich langzaam tot een haast Kate Bush-achtig sprookjesachtig nummer. Na een intro van zacht kwetterende vogeltjes sluit Rosie het album instrumentaal af met Bud (Rose)via stemmige, serene pianogeluiden.

Rosie Carney’s debuut is een zeer warm album met muziek waardoor je automatisch bedwelmd wordt. Van deze dame gaan we zeer zeker nog veel meer horen!


Tracklist:
01. What You’ve Been Looking For
02. Bare
03. Thousand
04. Winter
05. Humans
06. Awake Me
07. Zoey
08. Orchid
09. Your Love Is Holy
10. 7
11. Bud (Rose)

Website: Rosie Carney

Tour:
29.04 – Paradiso, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.