Rosanne Cash – She Remembers Everything
Format: CD
Label: Blue Note
Releasedatum: 2 november 2018

Tekst: Roelof Passies

Deze inmiddels Grand lady of the country music is inmiddels 63 jaar. Geboren als oudste dochter van Johnny Cash zit muziek in haar genen. Ook is ze getrouwd geweest met Rodney Crowell. Voordat haar vader was overleden heeft ze al veel kanten van de popmuziek bezocht. Soms New Wave, dan weer mainstraim om weer later de rootsrock kant op te gaan. Maar nooit was ze ver weg van haar vader. In 2002 heeft ze samen met haar vader het nummer September When It Comes opgenomen. Een werkelijk fantastisch nummer en een geweldig eerbetoon aan haar vader. Sinds de dood van haar vader bracht ze weer muziek uit die ademde naar Johnny Cash, zoals het album ‘Black Cadillac, Rules of Travel’ en ‘The River and The Thread’. Tussen al deze albums door ook een volledig albums met covers: ‘The List’, werkelijk een prachtig album. Dit voorjaar kwam er postuum het album ‘Spoken Words’ uit van Johnny Cash waarop gedichten van Johnny vertaald zijn naar nummers die worden gespeeld door een groot aantal artiesten uit het americana genre. Eén van de nummers op dit album was ook van Rosanne Cash, The Walkin Wounded, een van de de hoogtepunten op dit album.

Sinds ruim 20 jaar is John Leventhal haar partner; hij produceert haar albums en begeleidt haar tijdens live optredens. Zo heb ik haar een aantal jaren geleden gezien op het Take Root festival waar ze een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten.

Het album ‘She Remembers Everything’ is eigenlijk een soort van dubbelalbum, de helft van de nummers is geproduceerd door John Leventhal en de andere helft door Tucker Martine. De nummers van John zijn meer americana gelardeerd, daarentegen zijn de nummers van Tucker meer beladen met galmende gitaren.

Het fantastische openingsnummer The Only Thing Worth Fighting For is zo’n nummer waarbij de gitaren de overhand hebben. Dit wordt gevolgd door het meer americana gelardeerde nummer The Undiscoverd Country. Niemand minder dan Elvis Costello en Kris Kristofferson werkten mee met het epos 8 Gods of Harlem. Het nummer handelt over een drama met dodelijk geweervuur dat tot de dood leidt van een jonge man. Absoluut een van de mooiste nummers van dit album. Ze neemt even gas terug met het fantastisch ingetogen gezongen Rabbit Hole. Dit nummer doet me denken aan een ander icoon, namelijk Emmylou Harris.

Hele rustige en ingetogen nummers worden afgewisseld met meer stevigere nummers. Na meerdere luisterbeurten gaan juist de rustige nummers je steeds meer bekoren. Prachtige stem zoals in Crossing To Jerusalem, Everyone But Me en Particle And Wave. Het titelnummer She Remembers Everything is een co-writing geweest met Sam Philips. Ook heel mooi zijn de drie bonustracks die helemaal ontdaan van tierelantijnen en akoestisch zijn opgenomen. Als afsluiter een traditional; het Schotse lied The Parting Glass. Vaak gezongen aan het eind van een bijeenkomst van vrienden.

Een mooi einde van een prachtig en gevarieerd album. Dit album heeft luisterbeurten nodig; hoe vaker je naar Rosanne luistert hoe meer de nummers beklijven. Om het album te promoten heeft ze een internationale tour aangekondigd. De liefhebbers moeten de website dus in de gaten houden.

Tracklist:
01. The Only Thing Worth Fighting For
02. The Undiscovered Country
03. 8 Gods Of Harlem
04. Rabbit Hole
05. Crossing To Jerusalem
06. Not Many Miles To Go
07. Everyone But Me
08. She Remembers Everything
09. Particle And Wave
10. My Least Favorite Life
11. Nothing But The Truth
12. Every Day Feels Like A New Goodbye
13. The Parting Glass

Website: https://www.rosannecash.com