Foto Recensie: Rory Gallagher – Wheels Within Wheels

Rory Gallagher – Wheels Within Wheels
Format: CD  – LP – Digital / Label: Universal Music
Releasedatum: 8 maart 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Vijf jaar na het overlijden van Rory Gallagher verscheen deze compilatie voor het eerst, begin dit jaar samen met alle andere albums van hem  opnieuw uitgebracht. ‘Wheels Within Wheels’ een compilatie van akoestische nummers. Waarbij de woorden akoestisch niet betekent dat het hier gaat om langzame, romantische liedjes. De blues kan ook zonder dat de versterker op standje 11 staat. Een bonte mix van afwijkende versies, overgebleven liedjes en concertopnamen door de jaren heen. Losse gedeeltes die samen de sleutel lijken te vormen tot het werk van deze meestergitarist. Een man die leefde met bluesgevoel gebrand in zijn ziel en dit kon uitdrukken in meerder sferen. Opzwepend vrolijk, soms droog en ruig als de woestijn, dan spiritueel of rusteloos. Zo rijk als het leven gelijk daaraan is deze plaat.
Waar de reguliere albums nog wel eens te snel of gehaast in elkaar werden geperst, lijkt er bij deze plaat veel aandacht te zijn geweest voor specifieke hits en de opbouw in spanning. Al blijft het een verzamelaar, je propt liedjes uit verschillende periodes bij elkaar. Daardoor ontbreekt natuurlijk de samenhang van een regulier album.

In de laatste jaren van zijn leven was Gallagher bezig met plannen voor een akoestisch album met nieuwe nummers. Jammer dat hij dit project nooit heeft kunnen opnemen, dit was zonder meer een klassieker geworden. Het vroegtijdig overlijden heeft zo blijkt maar weer een bron van muziek afgesloten, een bron die in de vroege jaren negentig klaar leek voor nieuwe hoogten!

Rory Gallagher - Blue Moon Of Kentucky (with Bela Fleck and Mark Feltham).wmv


Tracklist:
01. Wheels Within Wheels
02. Flight To Paradise
03. As The Crow Flies
04. Lonesome Highway
05. Bratacha Duhba
06. She Moved Through the Fair/Ann Cran Ull
07. Barley & Grape Rag
08. The Cuckoo
09. Amazing Grace
10. The Walking Blues
11. Blue Moon Of Kentucky
12. Deep Elm Blues
13. Going To My Hometown
14. Lonesome Highway

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...