Foto Recensie: Rory Gallagher – Top Priority

Rory Gallagher – Top Priority
Format: CD – Digital / Label: Universal
Releasedatum: 8 maart 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

De bluesgitarist als outlaw die verschroeiend snel zijn muzikale ideeën op tape slingert, “the road” roept immers weer. Enkele beelden die mij opkomen als ik dit album van Rory Gallagher hoor. Hij wordt door zijn platenmaatschappij gedwongen om na een het album ‘Photo-Finish’ en bijhorende wereldtournee meteen de studio in te duiken voor een opvolger. Deze zou qua promotie absolute prioriteit hebben, aldus de album titel. Na de opnames stonden er dan ook weer vele concerten gepland. De huurling die even gauw zijn ding doet om ook nog de platenmaatschappij een kleine middelvinger te geven.

‘Top Priority’ is afgelopen maart opnieuw uitgegeven, net als al het andere werk van Gallager. Een heruitgave campagne die de interesse in zijn muziek weer her opwekt.

Waar Gallagher bij het opnemen nu precies zijn eigen prioriteiten legde, is mij nooit duidelijk geweest. Het gros van zijn albums vliegt in hoog tempo en muzikaal gebeuk voorbij. Waarbij het aan de luisteraar is om de juweeltjes te vinden tussen de jengelende gitaren.
Een nummer als Philby over de Sovjet Spion Kim Philby is vooruit denderende blueshitte, mooi maar het mist zijn doel. Bij een dergelijk onderwerp verwacht je een gevoel van koude oorlog paranoia of spanning. Het pareltje Bad Penny volgt na vijf redelijk inwisselbare nummers. Gevolgd door Just Hit Town, de zoveelste bluesstamper.
De invloeden van een band als Thin Lizzy die in dezelfde tijd met haar hardrock furore maakte lijkt er bij Gallager te zijn ingeslopen. Strekkende kilometers gitaargeweld in plaats van de pure blues, een euvel dat meer artiesten wel eens wil plagen. Hoe verbazingwekkend ook, zouden B.B King, John Lee Hooker of Robert Johnson als ze de technologie hadden gehad de versterker ook op standje elf hebben gezet? Het lijkt mij van niet, hoe meer volume des te minder de inhoud.

‘Top Priority’ is een lekker album om te luisteren als muziek bij het poetsen van keuken of badkamer, of de wat stevigere achtergrond op een feestje; daarvoor beukt het lekker weg. Voor een echt goede plaat van Rory kun je beter terecht bij een later meesterwerk als ‘Fresh Evidence’.  

Rory Gallagher "Bad Penny"


Tracklist:
01. Follow Me
02. Philby
03. Wayward Child
04. Keychain
05. At The Depot
06. Bad Penny
07. Just Hit Town
08. Off The Handle
09. Public Enemy No.1
10. Hell Cat (bonus track)
11. The Watcher (bonus track)

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...