Rory Gallagher – Stage Struck Recorded Live
Format: CD – LP – Digital / Label: Universal Music
Releasedatum: 8 maart 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Het podiumdier Rory in de derde opname van zijn carrière. Na de hoogtepunten ‘Live in Europe‘ en ‘Irish Tour 1974‘ was ‘Stage Struck’ het volgende deel in deze waarschijnlijk onbedoelde trilogie. Het bindt de vroege jaren, het midden en het eerste stuk van de latere jaren.

Het album is opgenomen tijdens de tournee van 1979 en 1980, het biedt het album Gallagher en zijn muzikanten op supersonische snelheid, waar op de eerdere concertregistraties er gas terug werd genomen racen ze hier voort; even stevig als misschien een klein beetje saai. Opgefokt als je halverwege bent hoop je dat er een keer een rustig nummer volgt, bang dat er onderhand stoom uit de speakers komt.
Wilde Gallagher in de navolging van punk laten zien met welke fire and fury hij zijn liedjes kon brengen, uiteraard een nobel streven, de man deed niet onder voor welke gitaarheld ook. Alleen is het zo een zompige brij van scheurende instrumenten en razend enthousiast publiek, ironisch dat hij halverwege het album zingt geen tijd te willen verliezen.
Dan is het album ook niet het beste voorbeeld van de vocale capaciteiten van onze held. Niet  om te speculeren over enige consumptie voor de show, maar allemachtig wat overschreeuwt hij zich hier. Alsof hij met momenten moeite heeft om het tempo van de muziek bij te houden.
Voor mij is deze periode niet een van de favorieten. De muzikale nuancen werden verruild voor hete rock & roll. Niet verkeerd maar liever hoor ik hem zingen omringd door wat traditionele instrumenten en niet als de duivelszoon van Bill Haley.

Had hij geen zin in weer een lange tournee en rafelde het maar af? Het voelt wel vreemd om te bedenken dat deze jaren de opmaat waren voor problemen die het einde van zijn leven zouden betekenen. Vanwege zijn vliegangst kreeg hij rustgevende medicatie. Deze zouden in combinatie met de drank leiden tot leverfalen. ‘Stage-Struck’ als begin van het einde.


Tracks:
01. Shin Kicker
02. Wayward Child
03. Brute Force And Ignorance
04. Moonchild
05. Hellcat
06. Bad Penny
07. Keychain
08. Follow Me
09. Bought And Sold
10. The Last Of The Independents
11. Shadow Play

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...