Foto Recensie: Rory Gallagher – Rory Gallagher

Rory Gallagher – Rory Gallagher
Format: CD – LP – Digital / Label: Universal Music
Releasedatum: 8 maart 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Het allereerste album. Het jonge gezichtje op de hoes, de blik van een man die weet wat hij wil, 23 jaar jong met de stem en kracht van een muzikant vele jaren ouder. Rory Gallagher als een soort tijdreiziger waarin dit album voor hem is wat de telefooncel voor Doctor Who is. Het alfa en omega van zijn universum, waarin de sleutel ligt tot zijn muziek. De oorsprong van zijn muziek is hier te vinden.

Er gebeurt iets geks bij het luisteren van de plaat, je ontdekt dat een stukje popgeschiedenis mist in deze verzameling liedjes. Uitgebracht in 1971 grijpt het muzikaal terug naar de vroege jaren van de swinging sixties voordat psychedelische kleuren, lsd en hippies de toon van de muziek overnamen. Gallagher blijft bij roestbruine gitaarklanken die gedragen door stevige ritmiek doordendert, vergelijkbaar met de vroege Rolling Stones, Yardbirds, Them en Georgie Fame ook deden, het geluid van de Britse steden begin jaren zestig.
Qua teksten schiet de tijdreiziger vooruit tot het einde van de carrière. De thema’s waarover Gallagher altijd zou zingen komen hier al aan bod, liefde, lust en de figuren aan de rafelkantjes van de maatschappij. Alsof de tekstschrijver in hem direct en definitief de woorden vond die het werk zouden vormen. Een gegeven dat weinig artiesten hem na zullen doen. Zelfs een onderwerp als de wasmachine laat zien dat je overal een lied van kunt maken!
In de  twee bonustracks klinkt Gallagher als doorleefde bluesman. De twee cover van Muddy Waters en Otis Rush die haast via de muzikale tijdreis eigen liedjes van Gallagher worden. Iets dat hij in zijn carrière op iedere album wel zou doen, een dermate heftige vertolking waardoor het werk van een ander haast versmelt met zijn eigen liedjes.

Tijdreiziger Rory Gallagher die al vanaf de start van zijn carrière precies wist wat en waarom hij iets deed. Die alsmaar zijn eigen pad bleef volgen! Iets dat maar weinig artiesten hem na kunnen doen. Fantastische eerste plaat van een fantastische artiest.


Tracklist:
01. Laundromat
02. Just The Smile
03. I Fall Apart
04. Wave Myself Goodbye
05. Hands Up
06. Sinner Boy
07. For The Last Time
08. It’s You
09. I’m Not Surprised
10. Can’t Believe It’s True
11. Gypsy Woman (Bonus Track)
12. It Take Time (Bonus Track)

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...