Rory Gallagher – Irish Tour 1974
Format: CD – LP – Digital / Label: Universal Music
Releasedatum: 8 maart 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Bij het opnieuw uitbrengen van alle Rory Gallagher albums kan dit beroemde live verslag natuurlijk niet ontbreken. Een van zijn bekendste albums, een uitstekende registratie van zijn muziek.

Er werden opnames gebruikt van verschillende shows, namelijk Dublin, Cork en Belfast; dus zowel in Ierland als Noord-Ierland. Het gedeelte van het Verenigd Koninkrijk dat in die jaren te lijden had onder The Troubles, het conflict tussen Katholieken en Protestanten. Protestmarsen, schietpartijen en bomaanslagen waren aan de orde van de dag. Feitelijk is de registratie in oorlogsgebied. Uit solidariteit met de gewone man die voornamelijk te leiden had aan de strijd trad Rory Gallagher regelmatig op in de belegerde stad. Iets dat weinig artiesten in die jaren deden. Zou dit dan de verklaring zijn voor de ontlading die te horen is? Het publiek dat voor een avond het geweld kan vergeten. En de artiest die daarom alles wil geven maar misschien ook wel nerveus is om in die stad op te treden. In het boekje bij de cd staat vermeld dat de IRA liet weten de concertzaal met rust te laten, een geruststelling op zich maar ook de herinnering dat de situatie ook zo zou kunnen veranderen.

Het absolute topnummer is As The Crow Flies, een cover van Tony Joe White. Het akoestische nummer over sex en verlangen is een hoogtepunt op zich. Een ware orkaan waarmee de zanger zo snel mogelijk bij haar thuis probeert te zijn. Het gitaarwerk neigt hier en daar zelfs naar Indiase muziek.  De nodige variatie tussen de voornamelijk ultrasnelle gitaar spervuur waarmee het album gevuld is. A Million Miles dat daarna volgt is ook zo`n wonder, er ontstaat een muur van gitaargeweld waar de blues vanaf spat.
Is het daarmee het live album. Nee, niet echt! Het blijft een te krappe samenvatting van een verder legendarische tournee. Tussen ieder nummer wordt het zaalgeluid weggedraaid, je vliegt iedere keer uit de sfeer; je krijgt niet het gevoel in de zaal aanwezig te zijn.
Vergelijk het eens met ‘Before The Flood’ van Bob Dylan & The Band uit hetzelfde jaar. Hier wordt met het volledige concert naar een hoogtepunt toegewerkt. Om dit bij Gallagher te horen zul je de speciale ‘40th anniversary’ editie van 2014 moeten hebben, hier staan de losse concerten compleet op.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het een en al ellende is, daarvoor blijft de gloed vuur uit de keel en gitaar te goed. Het podium waarop Rory Gallagher stond tijdens de opname moet daarna zwart geblakerd zijn achtergebleven, aangetast door het vuur waarmee die man muziek maakte.


Tracklist:
01. Cradle Rock
02. I Wonder Who
03. Tatoo’d Lady
04. Too Much Alcohol
05. As The Crow Flies
06. A Million Miles Away
07. Walk On Hot Coals
08. Who’s That Coming
09. Back On My Stompin Ground (After Hours)
10. Just A Little Bit

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...