Ronnie Earl & the Broadcasters - Just For Today

Ronnie Earl & the Broadcasters – Just For Today
Stony Plain Records. 9 april 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door Eric Campfens

Met een carrière van meer dan dertig jaar en een behoorlijke output aan albums is Ronnie Earl een van de meest consistente bluesartiesten van het ogenblik. De man is een uitstekende gitarist en wordt door velen wel “The Greatest Guitarist Alive”. Nu ben ik zelf altijd voorzichtig met dergelijke uitspraken, maar dat hij mooie dingen uit zijn snaren kan toveren is een ding dat zeker is.

Zijn meest recente album is “Just For Tonight”, vorige jaar live opgenomen tijdens twee shows in Massachusetts. Earl wordt hier door zijn band the Broadcasters begeleid, die bestaat uit drummer Lorne Entress, pianist/organist Dave Limina en bassist Jim Mouradian. Als extra gast doen nog zangeres Diane Blue en gitarist Nicholas Tabaria mee.

Het dertien songs tellende album begint met een kat- en muisspel tussen orgel en gitaar, wat uitmondt in het swingende “The Big Train”. Dan volgt de ruim 9 minuten lange ballad “Blues For Celie”. De loopjes kennen we allemaal wel, wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Maar wat geeft het, het wordt prachtig gebracht. Dat geldt eigenlijk voor alle songs. Het zijn , zoals we van Earl kennen, grotendeels instrumentale nummers, waarbij hij zich af en toe verliest in gepiel en geëxperimenteer.

Songs die meer indruk op mij maken zijn de hommages aan zijn invloeden Otis Rush (“Rush Hour”), Hubert Sumlin (“Blues For Hubert Sumlin”) en Robert Nighthawk (“Robert Nighthawk Stomp”). De beste songs van het album zijn voor mij Earls versie van John Coltrane’s “Equinox”, waar ook organist Entress zo lekker op los gaat, en “I’d Rather Go Blind”, de enige song waarop wordt gezongen.

Ondanks mijn commentaar voor wat betreft het gepiel en geëxperimenteer is het toch een goed album. De klasse van Earl en zijn Broadcasters zorgt er wel voor dat je deze met een gerust hart kunt aanschaffen.

Website: www.ronnieearl.com


Ook op Blues Magazine ...