Foto Recensie: Rolling Stones - Voodoo Lounge Uncut

Rolling Stones – Voodoo Lounge Uncut
Format: 2CD – DVD – 3LP – Blu-ray / Label: Eagle Rock
Releasedatum: 16 november 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

De archieven van The Rolling Stones lijken onuitputtelijk. Met grote regelmaat verschijnen er opnamen op cd, dvd en vinyl. In 1994 en 1995 zijn The Stones weer op wereldtournee, de zgn. Voodoo Lounge World Tour. Deze tour dient ter promotie van hun nieuwe album Voodoo Lounge en dit is de eerste tournee zonder bassist Bill Wyman die in januari 1993 uit de band is gestapt. Zijn plaats wordt ingenomen door Daryll Jones, die heeft gespeeld bij Sting, Miles Davis, Peter Gabriel en Eric Clapton.

Op 25 november 1994 treden The Stones op in Joe Robbie Stadium in Miami. Dit concert is 24 jaar na dato november 2018 uitgebracht op dvd, cd en vinyl.

Na een gloedvolle introductie van ‘the greatest rockband in the world’ door Woopi Goldberg, klinkt er veel percussie en barst het concert los met het opzwepende Not Fade Away. Hierna slaat Keith Richards de eerste tonen aan van Tumbling Dice en vervolgens wordt na een paar ferme drumklappen You Got Me Rocking ingezet waarin Keith Richards en Ron Wood felle gitaarduels uitvechten. In het spetterende Rocks Off, rent Jagger zich een slag in het rond over het podium en blaast de blazerssectie alsof hun leven er vanaf hangt. Sparks Will Fly is een nieuw nummer van hun dat jaar verschenen album ‘Voodoo Lounge’. Dit nummer wordt gedragen door een onverstoorbaar meppende Charlie Watts. Nadat het zweet van de vloer is geveegd is het tijd voor hun eerste gast, Sheryl Crow die Live With Me vocaal mag ondersteunen, naast de strakke ritmesectie en een loeiharde saxsolo van Bobby Keys. Hierna lijkt Jagger enigszins in de war (of hij speelt dit) als hij aankondigt dat ze nu een nummer gaan spelen dat ze nog nooit eerder hebben gespeeld, maar Richards slingert de klassieke riff van Satisfaction het stadion in, waarin hij en Wood weer tekeer gaan op hun gitaren. Na Beast Of Burden, waarin beide gitaristen afzonderlijk soleren, is het moment van een akoestische set aangebroken. Richards, Wood en Jones zijn er bij gaan zitten en na het prachtige Angie, waar na afloop Richards en Wood elkaar lachend de hand schudden, bewijzen The Stones dat ze naast een blues- en rockband ook een uitstekende countryband zijn. Dead Flowers, met mooi pianospel van Chuck Leavell en Sweet Virginia, met Jagger op mondharp en Bobby Keys weer met een scheurende saxsolo, zijn daar prachtige voorbeelden van.

‘Are you feeling good’, vraagt Jagger, maar dat is natuurlijk vragen naar de bekende weg. De akoestische gitaar wordt weer ingeruild voor de elektrische in Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker). It’s All Over Now, een van hun eerste grote hits is een strakke versie met een vette solo van Richards, een stoïcijns bassende Jones en een parmantig over het podium stappende Jagger.

De Stones duiken daarna diep in de blues met Robert Johnson’s Stop Breaking Down met een fraaie gastrol van Robert Cray. Dan komt Bo Diddley met zijn vierkante gitaar het podium op en brengt samen met de band een opzwepende junglebeat met Who Do You Love. Na het nieuwe nummer I Go Wild, met keys, gitaarduels en een mooi a capella intermezzo, mag Daryll Jones in Miss You zijn niet geringe bas kwaliteiten tonen waarna weer een verpletterende tenorsaxsolo van Keys volgt.

Pianist Chuck Leavell soleert in Honky Tonk Women en dan is het tijd voor de ‘honky tonk man’ Keith Richards voor zijn gebruikelijke ‘solo’ act. Vocaal ondersteund door Lisa Fischer en Bernard Fowler raast hij eerst door het felle Before They Make Me Run en ontroert dan met het wonderschone The Worst, met een fraaie pedalsteel van Wood. Sympathy For The Devil gaat er altijd in als koek en Watts blinkt weer uit in Monkey Man. Na een fameuze versie van Street Fighting Man en het ‘gitaristische’ Start Me Up, waarin Jagger het publiek weer opzweept, blijft het klassiekers regenen. De ultieme rocker It’s Only Rock ‘n’ Roll en een verpletterende versie van Brown Sugar met de eveneens klassiek scheurende tenorsax en waarin Jagger nog maar eens een sprintje trekt en Richards weer een plectrum het publiek in gooit.

Het concert wordt eveneens klassiek en vooral daverend besloten met Jumpin’ Jack Flash, waarin alles nog een keer uit de kast wordt getrokken en waarbij Woopie Goldberg ook mee doet.

Op de dvd staan vijf bonustracks, opnamen van het concert dat The Stones op 14 augustus 1994 gaven in Giants Stadium in East Rutherford. Het rockende Shattered, de mooie ballad Out Of Tears met piano en slide, de bluesrocker All Down The Line, met weer piano en slide en de blazers. Apart is de soulblues I Can’t Get Next To You, een nummer 1 hit van The Temptations. En het bekende door Richards gezongen Happy.

Conclusie:
The Rolling Stones waren tijdens hun Voodoo Lounge Tour in topvorm en daar kunnen we een kleine kwarteeuw later gelukkig nog een keer volop van genieten.

The Rolling Stones - Voodoo Lounge Uncut (Extended Trailer)


Tracks cd 1:
01. Not Fade Away
02. Tumbling Dice
03. You Got Me Rocking
04. Rocks Off
05. Sparks Will Fly
06. Live With Me (feat. Sheryl Crow)
07. (I Can Get No) Satisfaction
08. Beast Of Burden
09. Angie
10. Dead Flowers
11. Sweet Virginia
12. Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)
13. It’s All Over Now
14. Stop Breakin’ Down (feat. Robert Cray)
15. Who Do You Love (feat. Bo Diddley)

Tracks cd 2:
01. I Go Wild
02. Miss You
03. Honky Tonk Women
04. Before They Make Me Run
05. The Worst
06. Sympathy For The Devil
07. Monkey Man
08. Street Fighting Man
09. Start Me Up
10. It’s Only Rock ‘n’ Roll (But I Like It)
11. Brown Sugar
12. Jumpin’ Jack Flash

Bonus tracks dvd:
01. Shattered
02. Out Of Tears
03. All Down The Line
04. I Can’t Get Next To You
05. Happy

Line up:
Mick Jagger – zang, gitaar, mondharmonica
Keith Richards – gitaar, zang
Ron Wood – gitaar
Charlie Watts – drums
Darryl Jones – bas, backing vocals
Chuck Leavell – keyboards, backing vocals
Bobby Keys – saxofoon
Andy Snitzer – saxofoon, keyboards
Michael Davis – trombone
Kent Smith – trompet
Lisa Fischer – backing vocals
Bernard Fowler – backing vocals
Blondie Chaplin – backing vocals, percussie

Website: The Rolling Stones


Ook op Blues Magazine ...