Foto Recensie: Rodney Crowell - Texas

Rodney Crowell – Texas
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 16 augustus 2019

Tekst: Roelof Passies

Alweer een nieuw album van “Sir” Rodney Crowell, want zo mag je  deze Texaan wel noemen. Al sinds de jaren zeventig actief in de country muziekscene. Je mag gerust stellen dat we hier te maken hebben met een oud gediende. Begonnen als begeleider in de band van Emmylou Harris heeft hij zich opgewerkt als producer en solo artiest. Vele prachtige albums zoals ‘Diamonds And Dirts’  en ‘Keys To The Highway’ waren het gevolg. Ook in het liefdesleven wist hij in dit wereldje te scoren als partner van Rosanne Cash; echter dat is al van lang geleden.

De laaste jaren is Rodney opvallend actief met het uitbrengen van nieuw werk. Met albums als ‘Old Yellow Moon’, ‘The Traveling Kind’ en ‘Close Ties‘. Heel recent nog een album met nummers die hij zelf heeft geschreven voor andere artiesten, maar nu in akoestische versies zelf heeft opgenomen. Eerlijkheidshalve  gebied mij te zeggen dat ik zijn oudere werk meer kan waarderen dan het meer recentere werk. Zijn stijl laat zich nog het best typeren als country met een blues/pop sausje erover heen. Zowel muzikaal als vocaal zoekt hij niet de grenzen op maar blijft het vaak keurig binnen de lijntjes.

Zijn nieuwe plaat ‘Texas’ is anders. Hij heeft een groot aantal Texaanse vrienden uitgenodigd om mee te werken aan dit album. De meeste nummers heeft hij zelf geschreven. ‘Texas’ is een eerbetoon aan zijn thuisstaat en aan zijn muzikale Texaanse vrienden. Eigenlijk is dit album ontstaan door een gesprek met Steve Earle, ongeveer 40 jaar geleden. Samen met Steve Earle schreef Rodney het nummer Brown & Root, Brown & Root en de intentie om het op te nemen. Dat heeft wat langer geduurd, maar nu is het er dan toch.
Naast Earle verschijnen ook collega Texanen Willie Nelson, Billy F. Gibbons, Lyle Lovett, Ronnie Dunn, Randy Rogers, John Jorgenson, net als Crowell’s voormalige bandgenoot Vince Gill en zelfs een voormalige Beatle, Ringo Starr.

Een album met vele hoogtepunten, ik haal er een paar uit. Caw Caw Blues geschreven door Guy Clark een half jaar voor  hij stierf, een prachtig blues nummer. Het nummer 56 Fury is samen met ZZ-Top gitarist en leadzanger Billy F Gibsons opgenomen. Wat een tempo, zit hierin, een  ZZ-top kraker van jewelste.
Een echte country nummer  is Deep In The Heart Of Uncertain Texas met een prachtige samenzang met oa Willie Nelson. Het nummer met Ringo Starr You’re Only Happy When You Miserable mag er ook zijn met zeer indringend drumwerk.
I’ll Show Me heeft een prachtig jazzy sound meegekregen. What You Gonna Do Now is weer een geweldig uptempo nummer mede door inbreng van Lyle Lovett. Zo heeft elk nummer zijn eigen sound, zoals texmex in het nummer The Border, een prachtig sfeertje door fantastische gitaar en harmonica.

Het album Texas is echt een aanrader. Door een grote diversiteit aan stijlen maar toch altijd weer dichtbij de kwaliteit van Rodney Crowell is dit één van de mooiste albums van Rodney Crowell geworden.


Tracklist:
01. Flatland Hillbillies (featuring Lee Ann Womack & Randy Rogers)
02. Caw Caw Blues (featuring Vince Gill)
03. 56 Fury (featuring Billy F Gibbons)
04. Deep In The Heart Of Uncertain Texas (featuring Ronnie Dunn, Willie Nelson & Lee Ann Womack)
05. You’re Only Happy When You’re Miserable (featuring Ringo Starr)
06. I’ll Show Me
07. What You Gonna Do Now (featuring Lyle Lovett)
08. The Border
09. Treetop Slim & Billy Lowgrass
10. Brown & Root, Brown & Root (featuring Steve Earle)
11. Texas Drought Part 1

Website: Rodney Crowell


Ook op Blues Magazine ...