ROCK CANDY FUNK PARTY – WE WANT GROOVE

ROCK CANDY FUNK PARTY – WE WANT GROOVE

Format: CD + DVD
Label: Provogue/J&R Adventures
Datum Release: 28-01-2013
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

In 2007 besloten drummer Tal Bergman en gitarist Ron DeJesus om samen Grooove Vol.1, een album vol van instrumentale downtempo ambient-funk, uit te brengen. Qua verkoopcijfers kan deze verzameling als een enorme flop worden beschouwd maar in de muziekscene, en dan voornamelijk in die van Los Angeles, werd indruk gemaakt. Dit was voornamelijk te wijten aan de live-uitvoeringen zoals die wekelijks in The Baked Potato kon worden gehoord en aanschouwd. Zoals gebruikelijk in L.A. werden de twee op het podium begeleid door diverse muzikanten waaronder bassist Mike Merritt en toetsenist Renato Neto.
Samen met Bergman, vermaard sessiedrummer die o.a. voor Rod Stewart, Billy Idol, Luther Vandross en Joe Zawinul werkte, en DeJesus, te horen op albums van Hugh Masekela en Tito Puente, ontstond het idee om samen met hen als viertal onder de naam Rock Candy Funk Party verder te gaan. Omdat Bergman tevens deel uitmaakte van Joe Bonamassa’s band was het niet verwonderlijk dat ook hij diverse malen zijn opwachting maakte in bovengenoemde club. Het was overduidelijk dat een studio-album niet kon uitblijven.

Op de bijgesloten DVD is goed te zien hoe de samenwerking in de studio tot negen tracks heeft geleid. Vanuit een grote hoeveelheid speelplezier, creativiteit en ongedwongen sfeer, de ego’s zijn even aan de kant geschoven, slaagde het vijftal er in om binnen tien dagen met een kwalitatief hoogstaand resultaat te komen waarbij We Want Miles, de klassieker van Miles Davis uit 1982, als voorbeeld fungeerde. Iedere muzikant is er op sublieme wijze in geslaagd om zichzelf ondergeschikt te stellen aan het bandbelang en een balans te vinden in de hoeveelheid eigen inbreng zonder zijn stempel te willen drukken.
Op Jimmy Smith’s Root Down (And Get It) na, zijn alle composities brandnieuw. Het snelle toetsenwerk op Spaztastic met zijn latin-invloeden of de latenight-soul van The Best Ten Minutes Of Your Life, waarin we een overbekend bas-loopje tegenkomen, zitten razendknap in elkaar en verraden dat we hier met stel buitengewoon capabele muzikanten te maken hebben. Animal/Work bestaat, zoals de titel aangeeft, uit twee delen waarin het drum-intro overgaat in een werkelijk super-groovend Work. De wisselwerking tussen de gitaristen Bonamassa en DeJesus in het funky Octopus-e verloopt uiterst soepel en Bonamassa lijkt geen woord te hebben gelogen wanneer hij aangeeft zich zeer comfortabel te voelen met deze muzikanten om zich heen. Iets dat ook voor de andere muzikanten lijkt te gelden in het maar liefst 15-minuten-durende New York Song. Hoewel de vocalen nergens worden gemist en regelmatig wordt gekozen voor een toegankelijke benadering kunnen we toch wel stellen dat We Want Groove vooral voor de echte liefhebbers interessant is en absoluut niet misstaat op festivals als North Sea Jazz…

Tracklist:
Octopus-e
Spaztastic
Ode To Gee
We Want Groove
The Best Ten Minutes Of Your Life
Animal/Work
Dope On A Rope
Root Down (And Get It)
New York Song

Meer info: https://bluesmagazine.nl/joe-bonamassa-finds-his-groove-with-rock-candy-funk-party-album

Website Artiest: www.rockcandyfunkparty.com


Ook op Blues Magazine ...