Robert Jon & The Wreck – Good Life Pie

Robert Jon & The Wreck – Good Life Pie
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 13 mei 2016

Tekst: Jan Hogenberg

Hoe was het gezegde ook alweer? Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo hebben wij vorig jaar rond deze tijd jullie al voor deze nieuwe Southern Rock sensatie uit Cerritos, Californië gewaarschuwd. Robert Jon & The Wreck zijn inmiddels ook in Europa doorgedrongen bij vele liefhebbers van dit genre en ook Nederland is om. Dit mede gezien de Europese tour die ze net gedaan hebben. Nederland had slechts twee noteringen op de enorme lijst waarvan De Bosuil de primeur had en NixenMeer in Enschede de afsluiter.

Robert Jon & The Wreck is niet zomaar weer een southern rock act. Zij geven een eigen draai aan deze muziek, meer soul, meer blues, waardoor het allemaal net even anders is dan soortgenoten Blackberry Smoke.

Al vrij snel na het album ‘Glory Bound’ van vorig jaar komt dus nu ‘Good Life Pie’ uit met op de voorkant van het album een pittige dame met haar eigen “Piece of Pie”. Zo zou je de stijl van Robert Jon & The Wreck ook kunnen omschrijven, een stuk taart dat je elke dag wel op kan, het mooie meisje waarvan je meer wilt zien. Robert Jon & The Wreck heeft het allemaal. Het hapt zo heerlijk weg en is dusdanig vernieuwend dat het nergens verveelt. Producer vanaf dag één Warren Huart heeft blijkbaar een goed doel voor ogen gehad, of wellicht een lekker stukje ‘Pie’ in het vooruitzicht na deze wederom uitstekende klus.

‘Good Life Pie’ wijkt qua inhoud niet af van het gekozen pad, ingestoken in 2011, en zal dit gezien de aanwassende fan-base ook niet snel doen. De meeste nummers liggen lekker in het gehoor, kennen voldoende afwisseling in uptempo rocksongs, aaibare softrock en spierballen bluesrock. Vanaf de Skynnyrd-achtige opener Rollin’ begint deze reis door het southern landschap van Californië. Vooral de piano doet wonderen en zorgt voor een frisse sound. Deze zonnige opener gaat over in donder en geweld in Bad For You. Een stevige baslijn ondersteund met zwaar vervormde gitaren en orgel zorgen voor een onheilspellende horizon. Het mooie dubbelle gitaarwerk van Robert Jon Burrison en Kristopher Butcher geven dit “rock met ballen” werk nog net het typische southernrock gevoel mee.

Het nummer Good Lovin’ is zo’n typische afwijking van het genre. Vol soul ingezongen en met heldere toetsen op het orgel lijkt het een rustig soulnummer te worden. Echter wordt het heerlijk verstoord middels de krakende gitaarsolo en eindigt dit nummer verrassend in een dampend rocknummer.
Wat de band bedoelt met het titelnummer Good Life Pie wordt wel duidelijk, blow-tje hier en daar, lekkere whiskey, goede seks met dat mooie meisje, het liefst overal waar ze terecht komen op hun trip willen ze deze taart graag consumeren. Met deze southernrocksound uit Cerritos kun je je dit leven prima voorstellen.

De zoetigheid druipt van de ballad The Death Of Me af. Je kan je het bijna niet voorstellen, want als je zanger Robert Jon Burrison in het echt ziet. Ruige bolster, planke pit, maar met blijkbaar een zacht hart. In dit zelfde straatje wordt ook Hit Me Like You Mean It bezongen. Een prima radionummer, met mooie koortjes en een fantastische slide-gitaar. Voordat we overschakelen op stampende rock laat Robert Jon & The Wreck met het nummer Home nogmaals weten dat ze wel degelijk over een zachte kant beschikken. Zeker de muzikale klasse van deze band komt in dit nummer naar boven. Goede opbouw met piano, harmonieuze zang, wederom een lekkere slide-gitaar en een heerlijke climax aan het eind.

Zoals gezegd knalt hierna What Do You Say uit de speakers. De knop kan volledig opengedraaid worden. Het nummer gaat flink van leer, opzwepend slagwerk, een op hol geslagen piano, met een bekend wooh-wooh koortje op de achtergrond en voortreffelijke gitaarsolo’s van Butcher en Burrison. Het betere southern bluesrock’ n roll werk zeg maar.
Een goed uitgedachte setlist draagt bij voor dit album waardoor het groovende Hey Hey Mama prima aansluit op de voorafgaande knaller. Ook hier zorgen de beat en orgel voor het wauw effect. Zoals het hoort sluit dit nummer af met gierende gitaren. Een heuse live killer.
Het nummer Tightrope is een ware klassieker in de stijl van The Allman Brothers. Prachtige harmonieuze gitaren, start met Blackberry Smoke baslijntje en wordt verder gedreven met jazzy drums. Lekker lang uitgesponnen tot een volwaardige jamsessie. Hiermee wordt het predicaat southern rock voor Robert Jon & The Wreck onverwijderbaar.

Een fantastisch album met voldoende afwisseling in het genre sluit helaas af met een akoestische, ietwat zoetgevooisde ballad Sweet Angeline. Dit album is duidelijk nog steeds naar Amerikaanse maatstaven geproduceerd want daar houdt men van deze tranentrekkers. Gelukkig trekt Robert Jon & The Wreck het staartstukje van dit nummer nog op naar het niveau waarmee dit album begon.
Een prima album voor deze zomer.

Tracklist:
01. Rollin’
02. Bad For You
03. Good Lovin’
04. Good Life Pie
05. The Death Of Me
06. Hit Me Like You Mean It
07. Home
08. What Do You Say
09. Hey Hey Mama
10. Tightrope
11. Sweet Angeline

Website: Robert Jon & The Wreck

 


Ook op Blues Magazine ...