Robert Jon & The Wreck – Glory Bound

Robert Jon & The Wreck – Glory Bound
Format: cd/lp. Label: eigen beheer / Spitfire Music
Releasedatum: 24 februari 2015

Tekst: Jan Hogenberg

De recensies van onze buitenlandse collega’s liegen er niet om en stellen met zijn allen vast dat Robert Jon & the Wreck een grote hit kan worden. En dat voor een Southern rockband. De vijf stoere mannen op het albumhoesje van Glory Bound verraden gelijk waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Vanuit een zonnig Californië halen ze het beste van het Southern Rock genre naar boven en brengen dit met veel passie en gedrevenheid ten uitvoering, of zoals ze zelf op hun website vermelden: ‘Taking the southern rock sound established on the east coast and bringing it to the West Coast live with three simple words…. Music, Miles and Whiskey.’

Deze mannen zijn eigenlijk nog maar net begonnen, in 2013, en scoorden gelijk goed met hun EP Rhytm Of The Road die net als Glory Bound is geproduceerd door Warren Huart die we kennen van Aerosmith. Veel optredens door Amerika met hun eigen opgezette tour en een bijdrage mogen leveren aan het SXSW-festival. In 2013 dan ook al direct uitgeroepen worden als Best Live Band tijdens de Orange Music County Awards kan het eigenlijk al niet meer stuk. In de zomer van 2014 is Glory Bound nagenoeg live opgenomen in de befaamde Sunset Sound Studios.

Albumopener The Devil Is Your Only Friend knalt binnen en allerlei invloeden van Allman Brothers maar ook Led Zeppelin en vooral Rival Sons stromen je huiskamer binnen. Denderende gitaren, beukende drums en mooie harmonieuze samenzang. Met opvolger Blame It On The Whiskey wordt deze mix van countryrock en Southernrock met blueselementen lekker doorgetrokken. De vergelijking met Blackberry Smoke is makkelijk te maken, dit nummer had zo op hun laatste album kunnen staan.

Ook When I Die gaat in dezelfde stijl door; een rustige opening en ruige afsluiting. Pas bij het nummer Mary Anne wordt de voet van het pedaal afgehaald en wordt plaatsgemaakt voor één van de beste Southern rockballads van het jaar. Cold Night zet de huiskamer weer op zijn kop met knallende Southern rock. Ook de nummers Steppin’ en Georgia Mud hebben wederom de harmonieuze samenzang en snerpende gitaren in zich. Lekker rauw gespeeld. Nog een rustmoment met Let Her Go en het titelnummer Glory Bound en vervolgens met Gypsy Of Love een waardige afsluiter volledig in stijl van dit mooie debuutalbum van Robert Jon.

Met dit radiovriendelijke doch prima debuutalbum zal Amerika waarschijnlijk plat gaan. Dit voorjaar is ook Europa aan de beurt. Helaas moet Nederland de kat uit de boom kijken hoe ze in het bij de buren in Duitsland en België doen. Hopelijk is er nog een plekje op het affiche voor een goed nazomerfestival.

1. The Devil Is Your Only Friend
2. Blame It On The Whiskey
3. When I Die
4. Mary Anne
5. Cold Night
6. Steppin’
7. Georgia Mud
8. Let Her Go
9. Glory Bound
10. Gypsy Of Love

Website: www.robertjonandthewreck.com


Ook op Blues Magazine ...