Foto Recensie: Robert Cray & Hi Rhythm - Robert Cray & Hi Rhythm

Robert Cray & Hi Rhythm – Robert Cray & Hi Rhythm
Format: CD – Digital / Label: Jay-Vee Records
Releasedatum: 28 april 2017

 Tekst: Joop van Rossem

 Robert Cray was tot 28 mei 1987 voor mij slechts een naam die ik associeerde -dat dan weer wel- met blues. Maar die bewuste dag trad hij in de middaguren op in het Nijmeegse Goffertpark, een affiche dat hij deelde met onder meer UB 40 en Tina Turner. Zijn album ‘Strong Persuader’ deed het in die dagen niet slecht, maar door dit concert en het tot hit uitgroeien van Right Next Door (Because Of Me), kwam de plaat in een stroomversnelling terecht die uiteindelijk leidde tot de hoogste positie in de Nederlandse albumlijsten. Opvolger ‘Don’t Be Afraid Of The Dark’ uit 1988 deed het ongeveer even goed, maar daarmee was Cray`s momentum voor een groot gedeelte voorbij, hoewel hij toch wel een graag geziene podiumact bleef.

Op zijn jongste wapenfeit heeft hij de oversteek gemaakt naar Jay-Vee Records en werkt hij samen met labeleigenaar Steve Jordan en met de legendarische Hi Rhythm-band, die met namen als Al Green en Ann Peebles kunnen pronken op hun cv. Dat de opnames plaatsvonden in de Royal Studios in Memphis (voorheen in handen van de in 2010 overleden producer Willie Mitchell), brengt een extra tintje ‘magic’ mee. Met dit soort klasbakken weet je wat kunt verwachten: een sterke mix van rhythm ’n blues, soul en rock met de nog altijd slijtvaste stem van Cray in het centrum. Voor het eerst zijn het aantal Cray-originals in de minderheid: alleen Just How Low, You Had My Heart en The Way We Are komen uit de koker van de man die ooit denigrerend werd weggezet als ‘bluesyup’. Het zijn drie nummers met een duidelijk Cray-stempel, die zonder pardon op een volgende verzamelaar kunnen worden toegevoegd.  Tussen de covers zit een heerlijke uitvoering van Bill Withers ‘The Same Love That Made Me Laugh, een met fantastische blazers opgesierde versie van Charles Jerue’s You Must Believe In Yourself en de fraaie bluesballad Aspen, Colorado, ooit door Tony Joe White aan het papier toevertrouwd.

Iets totaal nieuws hoeven we van Cray niet meer te verwachten, maar wanneer hij dit soort sterke platen blijft maken, hoor je mij niet klagen.

Robert Cray & Hi Rhythm Teaser #3

Tracklist:
01. The Same Love That Made Me Laugh
02. You Must Believe In Yourself
03. I Don’t Care
04. Aspen, Colarado
05. Just How Low
06. You had My Heart
07. I’m With You Part 1
08. Honey Bad
09. The Way We Are
10. Dont Steal My Love
11. I’m With You Part 2

Website: Robert Cray


Ook op Blues Magazine ...