robben ford into the sun

Robben Ford – Into the Sun
Format CD/ Label: Mascot Label Group
Releasedatum: 30 maart 2015

Tekst: John Maes

De Californische gitarist en songwriter Robben Ford heeft een goed gemiddelde wat betreft het uitbrengen van albums. Na ‘Bringing it Back Home’ in 2013 en ‘A Day in Nashville’ in 2014 is het nu de beurt aan ‘Into the Sun’. Elk voorjaar staat garant voor een muzikale bijdrage door Robben. Vorig jaar verraste hij ons nog een beetje door wat af te wijken van zijn gebruikelijke materiaal door een zwaar country getinte album te produceren. Nu is het weer terug grijpen naar zijn bekende stijl die ergens zweeft tussen jazzy-blues en mainstream blues. Om het album een extra tintje mee te geven heeft Robben een aantal muziekvrienden bereid gevonden een steentje bij te dragen; Warren Haynes, Sonny Landreth, Robert Randolph, Keb Mo en ZZ Ward.

Het mengen van jazz en blues heeft Robben onder de knie gekregen toen hij in 1986 een jaar lang mee toerde met niemand minder dan Miles Davis. Zijn albums vanaf 1976 tot en met 1990 varieren erg in die twee stijlen. Daarna stort Robben zich weer volledig op blues en roots. Zijn gitaarspel is heel herkenbaar; slaggitaarwerk met heldere akkoorden. Zijn solo’s worden beschreven als boeiend, molodieus en mooi gefraseerd. Niet voor niets is hij tot vijf maal toe genomineerd geweest voor een Grammy.

‘Into The Sun’ is een album geworden met de nodige upbeat nummers waarbij het goed verzorgde gitaarspel van Robben zijn belangrijkste handelsmerk is, want zijn zang is niet van een bijzonder unieke signatuur. Wat dat betreft gaat de vergelijking op met Joe Bonamassa. De zang is niet echt bijzonder of imponerend en is een beetje gemiddeld te noemen. Zij zingen wel op hun albums en op de podia, maar dat zouden ze wat mij betreft net zo goed aan anderen over kunnen laten. Robben doet dat ook een aantal nummers op ‘Into the Sun’. Keb Mo neemt de zang voor zijn rekening in Justified waar ook Robert Randolph zijn partijtje meespeelt op de Pedal Steel. Heel speciaal en wel bijzonder is de vocale bijdrage door ZZ Ward in Breath Of Me.
Alle nummers op dit album zijn door Robben zelf geschreven en gecomponeerd en er zit door de verschillende tempi toch de nodige variatie en afwisseling in. Vier ervan zijn ge-coproduceerd met Kyle Swan waardoor de opnames neigen naar modernistische pop tonen. In So Long For You kunnen we ook nog ‘ns lekker meegenieten van het voortreffelijke werk van the king of the slide Sonny Landreth. Dit soort bijdrages maken ‘Into The Sun’, ook al is het zoveelste album wat van de productieband af rolt , meer dan de moeite waard om voor naar de platenshop te gaan.

Live op een podium Robben bekijken en beluisteren kan ook binnenkort in Nederland, want hij doet voor drie concerten ons land aan. 30 april in de North Sea Jazz Club in Amsterdam, 1 mei in de Mezz in Breda en 2 mei in Groningen bij Rhythm n Blues Night. Mooi verdeeld dus altijd wel op rij afstand makkelijk te doen voor de liefhebbers.

Tracks:
1. Rose Of Sharon
2. Day Of The Planets
3. Howlin’ At The Moon
4. Rainbow Cover
5. Justified (with Keb’ Mo’ & Robert Randolph)
6. Breath Of Me (with ZZ Ward)
7. High Heels And Throwing Things (with Warren Haynes)
8. Cause Of War
9. So Long 4 U (with Sonny Landreth)
10. Same Train
11. Stone Cold Heaven (with Tyler Bryant)


Ook op Blues Magazine ...