Rob Tognoni - cover

ROB TOGNONI – Birra For Lira
Format: CD/ Label: Blues Boulevard Raecords
Releasedatum: 27 november 2015

Tekst: Filip Heidinga

Rob Tognoni behoeft, naar mijn idee, hier op Blues Magazine geen introductie meer. De blues rocker uit Australië heeft intussen al bijna twintig albums op zijn naam staan. Ondanks dat hij inmiddels alweer 55 jaar is blijft hij op een hoog tempo albums uitbrengen, voor volgend jaar staat er ook alweer een album gepland.
Maar goed, nu eerst ‘Birra For Lira’.
Het openingsnummer Lost Our Blues In The City Of Rome zet meteen de toon voor het album. Niet alleen qua muziek maar ook het thema van het album. Rob Tognoni kijkt met dit album echt terug op zijn leven als muzikant. De aanleiding om dit te doen lijkt een reis terug naar de plek waar het allemaal begon (Rome?) samen met het feit dat hij zijn eerste album in 1995 uitbracht, en dus al 20 jaar albums maakt. Lost Our Blues is echte “trip down memory lane” en is een feel good nummer, blijkbaar is Tognoni, terecht, trots op wat hij heeft bereikt. Het daarop volgende Complicated Love begint met een zeer vreemd intro die ik tijdens het luisteren eerst niet begreep. Maar na goed luisteren blijkt dit een nagespeelde ruzie te zijn tussen Tognoni en een vrouw. Het nummer gaat erover dat hij iets stoms heeft gedaan, wat weet hij zelf ook niet, maar dat hij zijn partner wel graag terug wil. Het is een grappig nummer die niet zou misstaan op een album van AC/DC. The Blues Ain’t Never Fun laat horen dat het niet altijd makkelijk is geweest voor hem. Een echt blues nummer over drank, depressie’s en eenzaamheid. Dance Like This is een weinig zeggend nummer wat mij erg aan Aerosmith doet denken. Misschien moet ik bij dit nummer wel naar Tognoni luisteren die zingt: “Shut up and listen to this song”.
Met het instrumentale 2:00 AM neemt Tognoni even rust. Na de vier stevige nummers is dit het eerste rustige en wat dromerige nummer op het album, die weinig rustpunten kent. Drink My Wine gaat echter weer op het oude tempo door en is weer een lekker stevig blues rocknummer. Down By The Sea is tekstueel het sterkste nummer op het album en verteld een mooi verhaal over een bijzondere ontmoeting op een strand. Een mooie ballad die erg opvalt tussen de andere vooral stevige nummers. Het titelnummer Birra For Lira is het volgende nummer. Persoonlijk had ik gehoopt hierin het antwoord te vinden over de vreemde titel van het album maar alles wat Tognoni hierover zingt is: “I want birra for lira”. Verder is het een erg sterk nummer die, net als Complicated Love, niet zou misstaan op een album van AC/DC. No Longer 1983 gaat weer verder met het thema van het album. Tognoni kijkt terug naar zijn carriere die in 1983 begon. No Longer 1983 is echt een prachtig nummer over ouder worden. Het volgende Hello Me gaat verder waar No Longer 1983 gestopt is. Het nummer begint rustig en dromerig en gaat daarna opeens vol gas verder, later herhaalt zich dat weer om weer dromerig te eindigen. Wederom een prachtig nummer over ouder worden. Nonna Rina is een weinigzeggende road song, gewoon een lekker blues nummer.Het instrumentale Tripple Espresso is percies wat de titel zegt: gedreven door veel cafeïne en is over voor je erg in hebt. Als bonus track hebben ze een prachtige live versie van Roadhouse Blues toegevoegd.

Kortom: Rob Tognoni levert met ‘Birra For Lira’ weer een sterk album af met dit keer een duidelijk thema: ouder worden. Ondanks dat is het wel een album wat een groot publiek zal waarderen.

Tracklist:
01. Lost Our Blues In The City Of Rome
02. Complicated Love
03. The Blues Ain’t Never Fun
04. Dance Like This
05. 2:00 AM
06. Drink My Wine
07. Down By The Sea
08. Birra For Lira
09. No Longer 1983
10. Hello Me
11. Nonna Rina
12. Triple Espresso
13. Roadhouse Blues (live)

Website: Rob Tognoni

 


Ook op Blues Magazine ...