Foto Recensie: Rob Orlemans and half past midnight - Shake them down

Format: CD
Label: Coast to coast
Release: 21-04-2023

Rob Orlemans and Half past midnight spelen op Shake the down alsof ze op de hielen worden gezeten en zij hun belager van zich af moeten schudden, Shake them Down. Met zijn vaste kompanen drummer Ernst van Ee en bassist Piet Tromp speelt de linkhandige Rob Orlemans op Shake them down weer een stevig potje blues rock. Stampend en scheurend rossen zij door de veertien nummers op dit album heen. Veertien gevarieerde nummers maar wel met intensiteit. Van af de opener Boogie On Down The Line tot track 7 Give That Thang To Me zit de snee er op. Neem bijvoorbeeld track 5, A Dirty Shame, hier klinkt Rob Orlemans als Lemmy van Motorhead. De opener Boogie down the road heeft de feel van ZZ top. Het uitgesponnen gitaarwerk in Into The Night en de titel track Shake em down zijn van het ruigere type bluesrock dat gelukkig ook nog gemaakt wordt op Nederlandse bodem.

Rob Orlemans is misschien niet de beste zanger maar op zijn gitaar staat hij zijn mannetje. Zijn interpretatie van het Ten years after nummer Love like a man, zegt genoeg. Ook in het Redbone achtige Moonlight rumble scheurt zijn gitaar door het nummer heen. Evenals in Desire waar in een akoestisch setting zijn gitaar door het nummer jankt en drummer Ernst de vellen uit zijn basdrum stampt. De twee afsluitende live tracks zijn een visitekaartje wat er live van Rob Orlemans en Halfpast midnight te verwachten is. De laatste track Red Moon Rising is een live track met soortgenoot Michael Katon, een gelijkgestemde blues rocker. In Red Moon Rising gaan samen zijn ongenadig te keer.

Een moment om even bij stil te staan is het instrumentale Song for Erik. Op de vraag aan wie is dit nummer opgedragen antwoorde Rob: “Het nummer is opgedragen aan Erik, die gedurende 15 jaar onze roadie was. Erik was er altijd bij en regelde alles voor de opbouw en afbouw van mijn versterkers en droeg zorg voor de gitaren. Net toen wij wilden beginnen in de studio om songs op te nemen kregen we het bericht dat Erik, net als zijn broer aan ALS gestorven was. Spontaan hebben deze song voor hem geïmproviseerd en in één take opgenomen, wel is de akoestische rhythm gitaar op de achtergrond toegevoegd”. In het instrumentale nummer Song for Erik eert de band hun roadie, een nummer waarvan het spel van Rob recht doet zijn betekenis voor de band.

Rob Orlemans & Half Past Midnight - Boogie On Down The Line | Pre-release!

 
Tracklist:
1. Boogie On Down The Line
2. Into The Night
3. Never Be Ready
4. Honkin’ To The Blues
5. A Dirty Shame
6. Shake Them Down
7. Give That Thang To Me
8. Song For Erik
9. Nadine
10. Love Like A Man
11. Moonlight Rumble
12. Desire
13. JL Boogie (Live)
14. Red Moon Rising (Live TV)

Link:
https://halfpastmidnight.nl/


Ook op Blues Magazine ...