Rob Klerkx & The Secret – Back To Cumberland Volume 1
Format: CD / Label: Playhard! Records
Releasedatum: 16 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Als je als band al toe bent aan je zesde album en dit album wederom volstaat met prima rocknummers en de grote doorbraak heeft nog steeds niet plaatsgevonden, wordt het tijd dat wij als Blues Magazine onze schouders er eens onder gaan zetten. En dat is in het geval van Rob Klerkx & The Secret zeer zeker hoog tijd!!!
Rob Klerkx kennen we nog als drummer van de band Moke en wellicht als lid van de band van Jelle Paulusma. The Secret bestaat uit Ruard Sanders (sologitaar), Herman Willen (gitaar), Guide Vrouwe (bas), Edwin van Mook (toetsen) en Tatum Hoetmer en Anke Lensen als achtergrond zangeressen.
Hun debuutalbum ‘Unleashed’ dateert al weer uit 2009.  In de tussentijd is Rob aangesloten bij de Nashville Songwriter Association International met als doel de diversiteit van de Texaanse muziek aan te tonen. Bij Nashville denk je automatisch aan countrymuziek, en vaak van het gelikte soort, maar daar is op dit album absoluut geen sprake van. Rob en zijn band bewijzen dat er dus ook flink gerockt wordt in Nashville.

Dat hoor je gelijk in de opener Rollercoaster, dat na een dreigend vibrerend slide intro verder gaat als een lui voortsluipend nummer met fraai brandend slidegitaarwerk en een bluesy geluid. Het nummer doet enigszins denken aan het geluid van Erwin Nijhoff’s band The Prodigal Sons. Een veelbelovende opener!
Erwin Nijhoff is trouwens vocaal te gast in Lost You Along The Way, een pompende mid tempo rocker, die ergens tussen John Cougar en The Jayhawks in past. Nijhoff bewijst dat hij nog steeds tot de Nederlandse vocale top behoort. De brandende vibrerende gitaarriffs duiken weer op in Can’t Get Enough waarin de soulvolle achtergrondzang opvalt, samen met Rob’s indringende stem en de stuwende drums. Back To Cumbertland is een meer ingetogen ballad met zwevend rauw gitaarwerk a la The Jayhawks. Het rauw funky Bigger Than The World heeft mede door zijn licht psychedelische geluid een Black Crowes-achtig geluid. De stuwende rocker I Need You doet meer aan het vroege werk van Nils Lofgren (ten tijde van “Cry Tough”) denken. Flashback doet zelfs aan het magistrale geluid van The Fatal Flowers denken hetgeen dus inhoudt dat het hier om een opwindende gitaarrocker gaat. Softer Pride is een langzaam zwiepend rockballad met een lekker soulorgel en een flink bluesgehalte. De pompende rocker She Looks Like You heeft een Kane-achtige drive terwijl de aflsuiter Where I Belong weer zo’n heel lekker stuwende rocker is.

Rob Klerkx & The Secret zorgen met dit album voor een zeer aangename rock verrassing uit eigen land en het wordt nu toch eens hoog tijd dat deze band gaat doorbreken.


Tracklist:
01. Rollercoaster
02. Can’t Get Enough
03. Lost You Along The Way
04. I’m Out Of It
05. Back To Cumberland
06. Bigger Than The World
07. I Need You
08. Flashback
09. Softer Pride
10. She Looks Like You
11. Where I Belong

Website: Rob Klerkx & The Secret