Rob Heron & The Tea Pad Orchestra – Soul Of My City
Format: CD / Label: Tea Pad Recordings
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Wat is in hemelsnaam een tea pad? Nou, dat is gewoon een theezakje! En het wekt bij mij totaal geen verbazing dat dit theezakje een onderdeel is van de bandnaam Rob Heron & The Tea Pad Orchestra want deze unieke band uit Newcastle, Engeland, mengt allerlei muziekstijlen tot een een onweerstaanbaar vrolijke mix.

De band bestaat uit Rob Heron (zang, gitaar), Tom Cronin (mandoline, harmonica), Colin Nicholson (accordeon), Ben Fitzgerald (gitaar), Ted Harbot (staande bas) en Paul Archibald (drums) en is met dit album aan album nummer vier toe.

Ik word heel erg vrolijk van dit album. Zo begint het album met Let’s Go Back In Time, Man, een uiterst swingende mix van van alles en nog wat zoals rock & roll, western swing en rhythm & blues. Stel je voor dat The Stray Cats een huwelijk met zowel Dan Hicks & His Hot Licks en Commander Cody & His Lost Planet Airmen is aangegaan.
In There’s A Hole (Where My Pocket Used To Be) hoor je invloeden uit zigeunerjazz en country terug maar ook van losbandige lolswingers als Pookiesnackenburger (kennen we die band nog?). Dit is echt zo’n nummer, dat het publiek tijdens liveoptredens de kans geeft om eens lekker uit volle borst mee te brullen. Met een beetje fantasie zijn er zelfs Spaghetti western invloeden te horen! De ragtime swing heeft in Life Is A Drag de overhand. Mungo Jerry, Gogol Bordello, skiffle…alles komt in deze vrolijke swinger voorbij met vrolijk kletterende percussie, mandoline, accordeon en twang gitaar.
Het kon haast niet missen maar Une Bouteille De Beaujolais is voorzien van een Frans sausje met jazzy gitaarwerk en uiteraard met accordeon. Bij een Britse band is het natuurlijk niet zo vreemd dat er skiffle invloeden te horen zijn. In Holy Moly (I’m In Love Again) zijn deze vermengd met spetterende rock &roll. Tijd voor een echte tearjerker met One Letter Away From Lonely. Een nummer in de beste 50’s traditie in een stijl, die zo maar uit het repertoire van een ´kwijler” als Pat Boone had kunnen komen. In Like A Cuckoo switch de band moeiteloos naar een soulvol folky geluid, dat doet denken aan het 70’s werk van Van Morrison.
In Fool Talkin’ Man zit een dronken zwalkend ritme en het nummer lijkt Tom Waits met de pubrock van Graham Parker en zijn Rumour te vermengen. Drinking & Carrying On is “gewoon” een luchtig swingend popnummer met een opgewekt zomers geluid met Rob Heron, die nog net niet aan het jodelen slaat. Nog niet…. In het statige jazzy Soul Of My Citywaart het temperament van de Flamenco rond, die hand in hand met een twangende gitaar door dit prima popnummer heen huppelt.
En ja hoor…Rob Heron is in Lonely Boy In The Dole Queue wel degelijk aan het jodelen in een solo uitgevoerd nummer waarin hij klinkt als de mannelijke lo-fi evenknie van onze eigen Olga Lawina.
En het album eindigt zoals het begon. Met een uiterst vrolijke swinger in de vorm van Double Meaning, Double Entendre.

Wat een heerlijk swingende ratjetoe aan stijlen!!! Van deze losgeslagen Britse swingers gaan we absoluut nog veel meer van horen!!


01. Let’s Go Back In Time, Man
02. There’s A Hole (Where My Pocket Used To Be)
03. Life Is A Drag
04. Une Bouteille De Beaujolais
05. Holy Moly (I’m In Love Again)
06. One Letter Away From Lonely
07. Like A Cuckoo
08. Fool Talkin’ Man
09. Drinking & Carrying On
10. Soul Of My City
11. Lonely Boy In The Dole Queue
12. Double Meaning, Double Entendre

Website: Rob Heron & The Tea Pad Orchestra

Tourdata:
10.03: Breda, Mezz
13.03: Deventer, Burgerweeshuis
11.05: Groningen, Rhythm & Blues Night
12.05: Utrecht, TivoliVredenburg


Ook op Blues Magazine ...