Rick Springfield – The Snake King
Format: CD – LP / Label: Frontiers
Releasedatum: 26 januari 2018

 Tekst: Joop van Rossem

De Australische singer-songwriter en acteur Rick Springfield (1949) verhuisde begin jaren zeventig naar de Verenigde Staten, waar hij meteen een stevige hit scoorde met Speak To The Sky. Tien jaar later was hij commercieel gezien op zijn toppunt met vijf top 10-noteringen in de Amerikaanse Hot 100 volgens het toonaangevende blad Billboard; Jessie’s Girl haalde zelfs de bovenste positie.
Ook zijn twee albums uit die tijd, ‘Working Class Dog’ en ‘Success Hasn’t Spoiled Me Yet’, bereikten de bovenste regionen van de albumlijst. Als acteur maakte Springfield furore in series als General Hospital en True Detective. Naast die acteerloopbaan is de geboren Australiër met enige regelmaat albums blijven uitbrengen, waarvan ‘Venus In Overdrive’ (2008) en ‘Rocket Science’ (2016) als aanrader mogen worden aangetekend.

Op zijn zeventiende studioplaat ‘The Snake King’ incorporeert Springfield meer bluesingrediënten en verlaat hij het powerpop- en rockpad. Op zijn website staat het fraai omschreven: “The Snake King finds Springfield traveling down a dusty dirty road exploring the blues”. Het album telt twaalf sterke songs waarin zijn nog altijd prachtige rockstrot de hoofdrol opeist. Hoogtepunten aanwijzen is dus een hachelijke zaak, maar vooruit: In The Land Of The Blind, het tien minuten durende Orpheus In The Underworld (twee liedjes die zich ophouden in het Mellencamp/Springsteen-kamp), The Snake King, The Voodoo House en Blues For The Disillusioned steken een heel klein stukje boven de rest uit.

Sterk werk van deze in Nederland schromelijk onderschatte rocker.


Tracklist:
01. In The Land Of The Devil
02. The Devil That You know
03. Little Demon
04. Judas Tree
05. Jesus Was An Atheist
06. The Snake King
07. God Don’t Care
08. The Voodoo House
09. Suicide Manifesto
10. Blues For The Disillusioned
11. Santa Is An Anagram
12. Orpheus In The Underworld

Website: Rick Springfield