Rick de Leeuw – Zonder Omweg
Format: CD – Digital / Label: Maandacht
Release datum: 8 februari 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Rick de Leeuw verruilde in 2016 het drukke stadse leven van Amsterdam in voor een rustig plattelands bestaan in Heks in het Belgische Limburg. Dat die omwenteling van invloed is geweest op zijn muziek wordt met zijn nieuwste soloplaat ‘Zonder Omweg’ heel duidelijk. Het straalt een bepaalde rust en gewaarwording uit. Het lijkt wel alsof Rick zich (nog) meer bewust is van het leven en alles dat daarbij komt kijken: liefde, seks, verlangen, geluk, heimwee, tekortkomingen, verlies, verdriet, angst, wreedheid en sterfelijkheid. Hij bezingt het allemaal en laat geen onderwerp onbesproken.

De Leeuw ontpopt zich op ‘Zonder Omweg’ tot een ware tekstdichter, meer nog dan voorheen. Zijn teksten zijn poëtisch, stemmig en scherp. Met zijn kenmerkende stem en typische articulatie vertolkt hij de liedjes op prachtige wijze en vol bezieling. Hij is heel direct en oprecht en geeft zichzelf volledig bloot. Dat moet je maar durven.
Zijn band, bestaande uit Jan Hautekiet (toetsen), Axl Peleman (bas), Ron Reuman (drums), Roeland Vandemoortele (elektrische gitaar) en Manu Huylebroek (akoestische gitaar), vult hem perfect aan en geeft zijn teksten en zang nog meer body en diepte.
Naast de instrumentatie staan ook de arrangementen volledig in dienst van de zanger. Zijn woorden worden omlijst door een sober en ingetogen, doch schitterend landschap aan klanken en kleuren. ‘Zonder Omweg’ heeft het allemaal; van uitbundige en krachtige poprock nummers tot intieme, een tikkeltje duistere, melancholische luisterliedjes. Maar allemaal met dezelfde intensiteit en overtuigingskracht gebracht. Een zeer veelzijdig geluid die De Leeuw’s muzikale uitspattingen van zijn gehele carrière omvat. Daarmee is de plaat naast divers ook nog eens heel interessant.

Zelden past een album zo ongelooflijk goed en mooi in elkaar als een puzzel, maar Rick en zijn band hebben het voor elkaar gekregen om er een fantastische geheel van te maken. Alle nummers sluiten naadloos op elkaar aan en versterken elkaar.

‘Zonder Omweg’ is puur, passievol, geloofwaardig en bovenal warm, invoelend en overtuigend. Het is zonder twijfel Rick’s beste werk tot nu toe.


Tracklist:
01. Kom Dan Naar Mij
02. Met 100 Tegelijk
03. Zonder Omweg
04. We Vieren
05. Ik Ben Een Droom
06. Waarom Dansen Wij Niet Meer
07. Minnaar
08. O Geluk
09. Mevrouw
10. Ik Wacht
11. Schoonheid
12. Zondagochtend

Website: Rick de Leeuw


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.