Foto Recensie: Richville - RAW

Richville – RAW

Format: CD
Label: Tub Thumper Records
Releasedatum: april 2021

Eindelijk! Het langverwachte tweede album van Richville is bijna uit. Richville is een project van gitarist / zanger Richard van Bergen (o.a. Shiner Twins, Rootbag en Sunset Travelers) en drummer Jeroen J Goossens, (o.a. JW Roy en Sunset Travelers). De mannen delen niet alleen meer dan 20 jaar podia door heel Europa maar ook hun gepassioneerde liefde voor rauwe, ongepolijste (Delta)blues.
De negen songs op dit album zijn in korte tijd opgenomen. Slechts één weekend, 3 en 4 oktober 2020, sloten Richard en Jeroen zich op in de Tub Thumper studio van Bird Stevens om er niet eerder uit te komen voordat er 9 originals op de band stonden. Bird Stevens, die we natuurlijk kennen als bassist van onder andere Rusty Roots en Little Steve & The Big Beat, produceert dit album en speelt ook mee op toetsen en percussie. Alle nummers zijn van de hand van Richard van Bergen.

Tekst: Nineke Loedeman

Gefrustreerd door het grotendeels wegvallen van hun tour in 2020, bleek een studiosessie de perfecte uitlaatklep. De opwinding en drang die er heerste tijdens de opnames spatten van het album af. De analoge vintage studio apparatuur bleek een perfecte match met de sfeer van de muziek. Rauw en recht in your-face.

Het album is bijzonder afwisselend en ieder nummer vertelt een eigen verhaal. De groove is onmiskenbaar, ritmisch en intuïtief. De opzwepende ritmes brengen je in een heerlijk soort van trance. Dit is Hill Country Blues op zijn best! Deze stijl wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op ritme en percussie, stevige gitaarriffs, weinig akkoordwisselingen, onconventionele songstructuren en met een zware nadruk op de “groove”, die wordt gekarakteriseerd als een hypnotische boogie.

Richville is overduidelijk geïnspireerd door die hypnotiserende grooves van blues artiesten als R.L. Burnside en Fred McDowell. Deze rauwe en uitgeklede muziek is kenmerkend voor het tijdperk waarin de blues de overstap maakte van akoestisch naar elektrisch. Drums en gitaar, that’s all you need en oh ja, uiteraard ook Richard’s heerlijke stem!

RAW opent volledig in stijl met het opzwepende Gotta Let You Go, gevolgd door Tell Me Your Name, vol met scheurend gitaarwerk, opzwepende drums en dito percussie. Op Lonesome Train horen we wederom een schitterend staaltje snarenplukkerij. Dit is met recht fingerpicking next level!

Op het uitermate swingend en funky First Time schuift Richard de slide maar eens om zijn ringvinger en ik hoor hem dat graag doen. Het geeft net dat beetje extra schwung. Luister hier alvast naar ‘First Time‘…

RICHVILLE 'FIRST TIME' (official video)

Het instrumentale Lightnin’ is opgedragen aan countryblues zanger en pionier van de elektrische gitaar, Lightnin’ Hopkins. Dan wordt er even vlot doorgeschakeld naar het stevige Rescue Me, met zo’n zalige, vlijmscherpe gitaarsound. Het gruizige All I Want staat stijf van stevige drums en een venijnige gitaar! Heerlijk! Daarentegen is Right On Time lekker loom en relaxed en de vette groove druipt er van af. Een hoofdrol is weggelegd voor de percussie (Cabasa) en de song wordt doorspekt met een snerpend felle gitaarsolo. Het album wordt (veel te snel!) afgesloten met het hypnotiserende Running To My Baby.

U bent gewaarschuwd: stilzitten kan niet bij dit album! Best logisch want bluesmuziek is tenslotte oorspronkelijk dansmuziek. Het draait allemaal om de groove! Al met al klinken menige frustraties over en van het afgelopen jaar flink door in deze stuk voor stuk authentieke pareltjes, maar in the end is RAW gewoon een retegoed album en een (h)eerlijk lichtpunt in barre tijden.

RAW van Richville is:

– Richard van Bergen (zang en gitaar)
– Jeroen JJ Goossens (drums en percussie)
– Bird Stevens (toetsen en percussie)

Tracklist:

1. Gotta Let You Go
2. Tell Me Your Name
3. Lonesome Train
4. First Time
5. Lightnin’
6. Rescue Me
7. All I Want
8. Right On Time
9. Runnin’ To My Baby

Richville op Facebook


Ook op Blues Magazine ...